Naslovnica Svet & EU Evropska unija in prostotrgovinski sporazumi danes

Evropska unija in prostotrgovinski sporazumi danes

Avtor: Spletno Uredništvo

V času poletnih dopustov so se v Evropskem parlamentu lotili ažuriranja seznama in pregleda stanja posebnih trgovinskih sporazumov med EU in ostalimi državami sveta. Z nekaterimi državami so bili sporazumi že popisani, a še niso bili ratficirani, z drugimi državami so sporazumi šele v pripravi, pogajanja z ZDA pa so bila prekinjena že leta 2016.

Evropska unija in prostotrgovinski sporazumi danesNasprotniki prostotrgovinskih sporazumov CETA in TTIP so pred petimi leti v EU zbrali prek 3 milijone podpisov (vir slike: foodwatch/commons.wikimedia.com)

 

Z Evropskega parlamenta so poudarili, da so trgovinski sporazumi so zelo pomembni za evropsko gospodarstvo. Po podatkih iz leta 2018 je bila EU drugi največji svetovni izvoznik blaga na svetu in sicer je njen delež v globalnem merilu predstavljal 15,5 %. Prva je bila Kitajska s15,8 %, tretje pa ZDA z 10,6 %. Tudi glede uvoza je bila EU s 13,7 % globalno druga, medtem ko so bile ZDA s 15,8% prve in Kitajska s13% tretja.

»Obstajajo bojazni, da prostotrgovinski sporazumi škodijo gospodarstvu, saj naj bi povečana konkurenca tujih podjetij ogrožala domača delovna mesta. Vendar pa izkušnje kažejo nasprotno, saj sporazumi pripomorejo k ustvarjanju večjega števila delovnih mest, kot jih zaradi njih usahne. Novi prostotrgovinski sporazumi olajšajo pretok blaga in dobrin in ustvarjajo nove poslovne priložnosti za evropska podjetja. S tem se ustvarjajo nova delovna mesta, za potrošnike pa to pomeni večjo ponudbo in nižje cene,« trdijo s Parlamenta EU.

Predvsem pa EU prek podpisovanja novih sporazumov zaradi svoje progresivne zakonodaje postavlja merila za ves svet, tako glede kakovosti, kot tudi glede neoporečnosti materialov, pravic delavcev in pogojev dela v tretjih državah, s katerimi trgujemo. Prav zato je bilo pred leti veliko protestov državljanov EU glede prostotrgovinskega sporazuma z ZDA (TTIP), saj so Američani želeli evropske potrošnike povreči ameriški zakonodaji, katera ščiti predvsem kapital.

A jim to ni uspelo, zato je ameriški predsednik Trump leta 2016 kar sam prekinil ameriški segment postopkov ratifikacije. Sicer pa so bili pred kratkim dokončani vsi postopki prostotrgovinskega sporazuma med EU in Vietnamom, ki bo pričel veljati konec letošnjega poletja. »Februarja 2019 so poslanci prižgali zeleno luč sporazumom o trgovanju in zaščiti naložb med EU in Singapurjem, ki bodo v petih letih odpravili večino carin.

Nekaj mesecev pred tem so poslanci potrdili tudi pomemben trgovinski sporazum in strateško partnerstvo z Japonsko,« so še spomnili s Parlamenta in nanizali tudi vsa preostala aktualna dogovarjanja glede sklenitev novih sporazumov. Trgovinski sporazum s Kanado (CETA) je pravkar v preizkusnem obdobju izvajanja in čaka na potrditev vseh držav članic EU. Pogajanja z Združenim kraljestvom se bodo tako predvidoma zaključila letos, če ne bo prišlo do kakšnega novega ‘brexitanskega’ zasuka.

Pogajanja z Avstralijo in Novo Zelandijo so se pričela junija 2018 in so trenutno v teku, z Indonezija je bil 10. krog pogajanj na vrsti marca. EU je s članicami južnoameriške skupine držav Mercosur (Argentina, Brazilija, Urugvaj in Paragvaj), junija 2019 dosegla načelni dogovor, a ga morata dobro leto kasneje še vedno odobriti Svet EU in Parlament EU. Podobno se je EU z Mehiko uskladila že sredi aprila leta 2018, a sporazuma Svet EU in Evropski parlament do danes še nista ratificirala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.