Naslovnica Gospodarstvo V prvega pol leta Slovenija s približno 2 milijardama evrov minusa

V prvega pol leta Slovenija s približno 2 milijardama evrov minusa

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirusa še naprej negativno vpliva na številke slovenskeo ekonomije. Ministrstvo za finance, Direktorat za proračun ter Služba za fiskalno in ekonomsko politiko so pravkar objavili skupni ‘Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvo polovico letošnjega leta’. Državni proračun je v prvih šestih mesecih tako izkazal primanjkljaj v višini približno 1,9 milijarde evrov, v konsolidirana bilanci javnega financiranja pa je minus še malce večji – okrogli 2 milijardi evrov.

V prvega pol leta Slovenija s približno 2 milijardama evrov minusaČe ne bo konec pandemije in če ne bo pritekal denar EU, bodo slovenski žepi hitro prazni (foto: pikist.com)

 

V svežem ‘Pregledu javnofinančnih gibanj s podatki za prvo polovico letošnjega leta‘ piše, da so prihodki državnega proračuna Republike Slovenije so znašali približno 4,3 milijarde evrov. To je, predvsem zaradi nižjih davčnih prihodkov, kar za 15,5 % manj od primerljivega obdobja lani. Odhodki pa so v tem obdobju znašali okoli 6,2 milijarde evrov, kar je za 27,7 % več glede na prvo polovico lanskega leta.

Slovenski državni proračun je tako zaradi pandemije kronavirusa v prvega pol leta 2020 zabeležil primanjkljaj v višini približno 1,9 milijarde evrov, kar je seveda zelo zaskrbljujoče. V Pregledu javnofinančnih gibanj so sicer vsakič objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.

Zadnji podatki pravijo, da je konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih šestih mesecih zabeležila približno 8,7 milijarde evrov prihodkov in 10,7 milijarde evrov odhodkov. Negativne razlike je za okrogli 2 milijardi evrov, kar je prav tako vzrok za resne skrbi. Še posebej ob dejstvu, da nič glede pandemije koronavirusa še nič ne kaže, da bi je bilo kmalu konec.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.