Naslovnica Slovenija Za samozaposlene v kulturi se obetajo velike novosti

Za samozaposlene v kulturi se obetajo velike novosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kulturo je pravkar dalo v javno obravnavo dalo predlog ‘Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o samozaposlenih v kulturi’. S tem se začenja obsežna reforme statusa samozaposlenih v kulturi, katere cilj je izboljšanja položaja delavcev v kulturi.
Za samozaposlene v kulturi se obetajo velike novosti

Prizor iz letošnjega slovenskega filma ‘Gepack’ (foto: cineplexx.si)

Ministrstvo za kulturo (MK) želi s z novo ‘Uredbo o samozaposlenih v kulturi’ okrepitvi status samozaposlenih in jim omogočiti večjo socialno varnost. Osnovna novost je predvidena uvedba 4 kariernih razredov oz. karierne dinamike. Vstopni karierni razred ‘Samozaposlen v kulturi IV’ bo za tiste, ki šele začenjajo z delom v kulturi, najvišji pa bo razred ‘Samozaposlen v kulturi I’, ki bo namenjen posameznikom na vrhu kariere.

Pogoji za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi in pravice do plačila prispevkov bodo v primeru najvišjih dveh razredov vezani na delovno dobo, saj bo po novem za uvrstitev v razred ‘Samozaposlen v kulturi I’ pogoj 30 let delovnih izkušenj, za razred ‘Samozaposlen v kulturi II’ pa 20 let dela na področju kulture. Ključna smernica sprememb je načelo, da ‘vsako delo šteje’.

Samozaposleni namreč poleg svoje osnovne dejavnosti pogosto opravljajo tudi številna druga dela (izobraževanje, mentoriranje, skrb za internacionalizacijo lastnega dela, organizacija nastopov in gostovanj…). Nov sistem bo omogočil točkovanje različnih dejavnosti in s tem tudi večjo preglednost v primerih, ko posameznik deluje na več področjih.

Po skoraj 10 letih pa se bo posodobil tudi seznam poklicev samozaposlenih v kulturi. Z uredbo je predlaganih 8 novih poklicev, več kot 20 pa naj bi jih bilo spremenjenih na vsebinski ali področni ravni. Predvidenih sprememb je še precej, pripombe in predloge pa bodo v javni obravnavi zbirali do 15. julija 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.