Naslovnica Svet & EU Z novo zakonodajo EU tudi do preprečevanja kibernetskega nasilja

Z novo zakonodajo EU tudi do preprečevanja kibernetskega nasilja

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je začela veljati prva zakonodaja EU o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini. Najbrž je ta novost za mnoge prišla prepozno, kar pa je vseeno bolje kot nikoli.
Z novo zakonodajo EU tudi do preprečevanja kibernetskega nasilja

Število primerov nasilja nad ženskami in nasilja v družini je še vedno previsoko (foto: pxhere.com)

Predstavništvo Komisije EU v Sloveniji je posredovalo informacijo o pričetku veljavnosti nove evropske zakonodaje za preprečevanje nasilja v družini in nasilja nad ženskami. Bistvo pravne novosti je zagotavljati temeljne pravice do nediskriminacije med ženskami in moškimi, do kriminalizacije številnih različnih oblik nasilja nad ženskami po vsej EU ter omogočanje dostopa do pravnega varstva, zaščite in podpore za žrtve nasilja.

»Nova pravila med drugim prepovedujejo in sankcionirajo pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in najbolj razširjene oblike kibernetskega nasilja, kot je deljenje intimnih slik brez privolitve (vključno z globokimi ponaredki), kibernetsko zalezovanje in kibernetsko nadlegovanje. Kibernetsko nasilje je pojav, ki zahteva nujno obravnavo, saj se zelo hitro širi in ima zelo negativen vpliv,« so pojasnili s pisarne Komisije EU v Sloveniji.

Največ novost pri uvedbi novih predpisov EU je torej na področjih kibernetskega kriminala in kibernetskega nasilja, kjer bo odslej možno sankcionirati storilce več različnih kaznivih dejanj. Novi predpisi bodo pomagali žrtvam kibernetskega nasilja v državah članicah EU, ki teh dejanj še niso kriminalizirale (vendar se bodo morale naslednjih letih uskladiti s temi novimi zakoni EU).

Po uradnih ocenah nasilje prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v EU. V UE je torej kar 76 milijonov žensk, ki so bile žrtve takšne ali drugačne nasilja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.