Naslovnica Svet & EU Za Parlamentarce EU je Rusija pokroviteljica terorizma

Za Parlamentarce EU je Rusija pokroviteljica terorizma

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta je danes prišlo sporočilo o novi resoluciji, po kateri je bila Rusija razglašena za državo pokroviteljico terorizma. To se je zgodilo kljub temu, da EU trenutno ne more uradno razglasiti neke države kot podpornice terorizma. V resoluciji so omenjene tudi nove sankcije proti Rusiji, medtem ko miru ali vsaj o kakšnem začasnem premirju ni govora.
Rusijo so razglasili za državo pokroviteljico terorizma

Evropski parlament v teh nemirnih časih praznuje 70. let obstoja (foto: FB European Parliament)

Evropski parlament je pravkar sprejel novo resolucijo o ruski vojni agresiji proti Ukrajini. Parlamentarci so poudarili, da namerni napadi in grozodejstva ruskih sil proti civilistom v Ukrajini, uničenje civilne infrastrukture ter druge hude kršitve mednarodno-humanitarnega prava pomenijo teroristična dejanja in vojna hudodelstva. Zato so Rusijo razglasili za državo, ki podpira terorizem, in državo, ki uporablja sredstva terorizma.

Nato pa so v istem sporočilu to razglasitev kar sami označili kot brezpredmetno. »Ker EU trenutno ne more uradno razglasiti države za podpornico terorizma, Parlament poziva EU in njene države članice, naj vzpostavijo ustrezen pravni okvir in razmislijo o vključitvi Rusije na tak seznam. To bi sprožilo številne pomembne omejevalne ukrepe proti Moskvi in imelo resne omejevalne posledice za odnose EU z Rusijo,« sporočajo s Parlamenta EU.

Človeku tako ni jasno, zakaj so Rusijo razglasili za državo pokroviteljico terorizma, če tega v Parlamentu EU uradno sploh ne morejo storiti? Precej bolj logične se zdijo zahteve po dokončanju novega, že 9. paketa proti-ruskih sankcij, zahteve po preverjanju in preprečevanju izigravanja dosedanjih sankcij ter zahteve o ukrepih proti tistim državam, ki poskušajo Rusiji pomagati pri izogibanju sankcijam.

Poleg tega so Parlamentarci EU pozvali Svet EU, naj se na evropski seznam terorizma vključi tudi rusko paravojaško organizacijo Wagner Group, 141. posebni motorizirani polk ruske vojske iz Čečenije (t. i. ‘Kadirovce’) ter neimenovane druge oborožene skupine in milice, ki jih financira Rusija.

Seznam želja poslank in poslancev Parlamenta EU želijo obsega še nekaj dodatnih točk – naj se povsem zmanjšajo diplomatske vezi z Rusijo, naj se stiki EU z uradnimi ruskimi predstavniki zmanjšajo na absolutni minimum ter da naj se institucije v EU, ki so povezane z rusko državo in širijo propagando po svetu, zaprejo in prepovejo.

Resolucija Parlamenta EU je sicer sprožila kritike dela javnosti in politike, saj v njej niti enkrat ni omenjeno kakšno začasno  premirje, kaj šele mirovna pogajanja ali celo konec sovražnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.