Naslovnica Trendi Ježkova nagrada za gonilno silo skupine Orlek Vlada Poredoša

Ježkova nagrada za gonilno silo skupine Orlek Vlada Poredoša

Avtor: Spletno Uredništvo
Ježkovo nagrado za leto 2022 bo v nedeljo popoldan prejel glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek Vlado Poredoš, tako je odločila žirija za podelitev prestižne nagrade Franeta Milčinskega – Ježka.
Ježkova nagrada za gonilno silo skupine Orlek Vlada Poredoša

Motor skupine Orlek Vlada Poredoš ‘v elementu’ (foto: FB Orlek)

Služba za komuniciranje RTV Slovenija je oznanila, da bo 44. nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo podeljuje prav Radiotelevizija Slovenija, prejela gonilna sila skupine Orlek Vlado Poredoš. Vlado ni le pevec in frontman skupine, ampak je tudi sam glasbenik in avtor besedil skupine iz Zagorja ob Savi. Sodeloval je sicer tudi v drugih projektih, a je folk-rock glasba Orlekov najbolj zaznamovala njegovo kariero.

»Slovensko glasbeno sceno je Poredoš najbolj zaznamoval z zasedbo Orlek, v kateri je s sodelujočimi glasbeniki razvil svojevrstno zmes rocka, bluesa, folka in etna, v besedilih pa izrisal pristno sliko na prvi pogled neuglednega, večkrat po krivici zapostavljenega, pa vendar prekrasnega koščka Slovenije, na katerem se odvijajo zgodbe ljudi, ki jim življenje ni prizanašalo,« so o nagrajencu povedali na RTV SLO.

Letošnja nagrada Franeta Milčinskega – Ježka bo podeljena v nedeljo, 27. novembra 2022, v oddaji Nedeljsko popoldne v ob 17.30 na prvem programu TV Slovenija. Poredoš je zelo aktiven tudi pri raziskovanju knapovske zgodovine Zasavja, pri ohranjanju rudarske industrijske dediščine, pa tudi pri spodbujanju mladih lokalnih glasbenikov. Njegova besedila imajo prepoznaven delavski in socialni kontekst.

Ena od nedeljskih posebnosti bo ta, da bo Vlado z Orleki in tudi s celotno Rudarsko godbo Hrastnik skupaj odigral že skoraj ponarodelo pesem ‘Adijo knapi’. Malo ljudi pa ve, da je Vlado pravzaprav doma iz Beltincev in se je v Zasavje preselil pred več kot 30 leti. Morda tudi zato, ker je konkurenca med glasbeniki z imenom Vlado v Beltincih zelo huda, kdo ve…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.