Naslovnica Svet & EU Za Globalni sklad bo namenjenih ekordnih 715 milijonov evrov

Za Globalni sklad bo namenjenih ekordnih 715 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je oznanila, da bo za obdobje med leti 2023 in 2025 Globalnemu skladu namenila kar 715 milijonov evrov. Ta denar bo porabljen za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji. Gre za rekorden znesek, s katerim želijo rešiti milijone življenj.
Za Globalni sklad bo namenjenih ekordnih 715 milijonov evrov

Ursula von der Leyen med govorom na donatorski konferenci (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Evropska komisija bo za triletno obdobje od leta 2023 do leta 2025 boju proti aidsu, tuberkulozi in malariji namenila kar 715 milijonov evrov. Gre za rekorden znesek, ki ga bo prispevala v Globalni sklad in bo uporabljen za boj proti tem smrtonosnim boleznim. Sicer je Globalni sklad mednarodno partnerstvo, prek katerega so v zadnjih dveh desetletjih rešili že okrog 50 milijonov življenj.

 »Potem ko smo združili moči za boj proti COVID-19, se moramo ponovno osredotočiti na boj proti drugim smrtonosnim boleznim. Globalni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji pomaga rešiti milijone življenj. Zato bomo povečali prispevek EU v Globalni sklad na 715 milijonov evrov. To bo življenjskega pomena za milijone ljudi in bo pripomoglo k boljšemu zdravju za vse,« je pojasnila predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Predsednica Komisije EU je zavezo EU sporočila na donatorski konferenci Globalnega sklada. Sklad tudi na ta način poskuša zbrati najmanj 18 milijard ameriških dolarjev za naslednja tri leta, s temi sredstvi pa naj bi predvidoma rešili vsaj 20 milijonov življenj, preprečili več kot 450 milijonov okužb ter zmanjšali stopnjo umrljivosti zaradi HIV, tuberkuloze in malarije kar za 64 %.

Jasno je, da revnejše države tega bremena same ne bi zmogle, ampak potrebujejo pomoč donatorjev. Zato Komisija EU pravi, da bodo z novo rekordno donacijo obenem pomagali vzpostavili bolj zdrav in pravičnejši svet. Poleg tega zneska pa je letos  iz proračuna EU za mehanizem Globalnega sklada za odzivanje na COVID-19 za pomoč državam pri kritju stroškov osebne varovalne opreme, diagnostičnih testov in terapevtikov na razpolago še 150 milijonov evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.