Naslovnica Svet & EU Vzpostavitev regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost

Vzpostavitev regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost

Avtor: Spletno Uredništvo
Francija, Črna gora in Slovenija bi rade skupaj vzpostavile regionalni Center za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu. Zato so v črnogorski prestolnici Podgorici zastopniki ministrstev za zunanje zadeve vseh treh držav napravili prvi konkreten korak in sicer so podpisali pismo o nameri.
Vzpostavitev regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost

Predstavniki vseh treh držav po uradnem podpisu pisma o nameri (foto: Vlada Črne gore)

Z Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, oziroma z Veleposlaništva RS v Črni gori so potrdili, da je bilo podpisano tristransko ‘Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu’. Center bo imel sedež v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore na Univerzi v Podgorici, pobuda za vzpostavitev pa izvira iz francoskih izkušnji pri zagonu podobnih centrov po afriškem kontinentu.

»Center bo okrepil operativne in strukturne zmogljivosti držav Zahodnega Balkana pri boju zoper kibernetsko kriminaliteto, strukture in modele za krepitev kibernetske odpornosti institucij ter zaščito kritične infrastrukture informacijskih sistemov. Center bo v svoje aktivnosti vključeval tudi akademske institucije v regiji, Sloveniji in Franciji,« so ob tem pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Vzpostavitev centra na Zahodnem Balkanu je bila pripravljena v tesnem sodelovanju med Slovenijo in Francijo, ta nova struktura pa naj bi pričela delovati že v prvi polovici prihodnjega leta 2023. Center bo posvečen predvsem usposabljanju regionalnih strokovnjakov z različnih področij kibernetske varnosti, kibernetske kriminalitete, kibernetske diplomacije in varstva osebnih podatkov ter meddržavnem sodelovanju na teh področjih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.