Naslovnica Kronika Tokrat se spletni kriminalci lažno predstavljajo kot FURS

Tokrat se spletni kriminalci lažno predstavljajo kot FURS

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh je slovenska Policija prejela več prijav glede nove vrste lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni kriminalci. Tokrat se predrzneži predstavljajo kot Finančna uprava Republike Slovenije – FURS in bi vam navidezno radi vrnili preplačane davke, a začuda nimajo podatkov o vašem računu. V resnici pa želijo vaš transakcijski račun kar lepo izprazniti…
Tokrat se spletni kriminalci lažno predstavljajo kot FURS

Če že ostalo ni sumljivo, pa vas FURS zagotovo ne bo nikoli naslovil z ‘dragi kupec’ (foto: policija.si)

Policija je te dni prejela več prijav glede nove oblike poskusov spletnih prevar, ki jih naokrog pošiljajo kriminalci. Gre za lažna elektronska sporočila, ki jih le navidezno pošilja Finančna uprava Republike Slovenije – FURS, v resnici pa spletni goljufi. V teh sporočilih piše, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila lepega zneska preplačanega davka. Seveda to ne drži, a na primer 621 evrov obljubljenega vračila premami marsikoga.

»Na fotografiji je primer takšnega lažnega zlonamernega sporočila, saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran FURS-a, v resnici pa so jo postavili spletni goljufi. Če prejemnik v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denarna sredstva,« opozarja Policija.

Ukradena sredstva nato običajno nakažejo na transakcijske račune, ki so odprti v tujini, zato denar ponikne v neznano. Ker gre največkrat za države, kjer je kriminalce nemogoče izslediti, Policija srčno priporoča, da se ne odpira povezav v takšnih sporočilih in da se prav v nobenem primeru ne vnaša osebnih podatkov, še posebej bančnih gesel. Takšno e-pošto je potrebno izbrisati, pošiljatelja pa dodati na seznam nezaželenih pošiljateljev oz. ga blokirati.

Če ste mislili, da vam hoče FURS res vrniti nek denar in da na FURS-u res nimajo podatkov o vašem transakcijskem računu, ste se dvakrat res močno ušteli. Če pa ste kriminalcem tudi že sporočili vaše podatke, lahko sicer poskusite zaustaviti transakcije prek vaše osebne banke, a najbrž iz tega ne bo nič in vam ostane le še prijava kaznivega dejanja Policiji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.