Naslovnica Kronika Vsota oškodovanj sedaj znaša skoraj 3 milijone evrov

Vsota oškodovanj sedaj znaša skoraj 3 milijone evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji še naprej odmeva obvestilo Nacionalnega preiskovalnega urada, da je zaključil nov del večje kriminalistične preiskave in podal kazenske ovadbe zoper pet oseb, ki jih sumijo storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za tretje nadaljevanje zgodbe o poslih podjetnika in davčnega svetovalca Roka Snežiča, skupna višina nezakonito pridobljenih sredstev pa naj bi narasla na skoraj 3 milijone evrov.
Vsota oškodovanj sedaj znaša skoraj 3 milijone evrov

Ta fotografija je le simbolična (foto: policija.si)

Slovenski mediji so že v lanskem letu avgusta in nato še oktobra poročali o rezultatih večje kriminalistične preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Najprej so lani poleti preiskovalci zaradi sumov zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja poslovnih listin spisali osem ovadb, pri čemer naj bi ugotovili, da so osumljenci v dveh zadevah protizakonito pridobili za skoraj 400 tisoč evrov sredstev.

Potem je v oktobru leta 2022 sledilo novo obvestilo Nacionalnega preiskovalnega urada, po katerem so sredi septembra zaključili drugi del obsežne kriminalistične preiskave in na Specializirano državno tožilstvo podali še ovadbe zoper sedem fizičnih oseb, ki so jih osumili skoraj povsem identičnih kršitev zakonov v dveh primerih. V prvem naj bi nezakonito pridobili okrog 480.000 evrov, v drugem pa približno 1.450.000 evrov.

Pravkar pa je sledil še tretji del zgodbe. Policija je oznanila, da so uslužbenci NPU tudi konec decembra 2022 iz zelo podobnih vzrokov podali novo kazensko ovadbo zoper pet oseb z območja PU Maribor, ki naj bi protipravno pridobile več kot 600.000 evrov. V vseh treh primerih naj bi domnevno šlo za različna poglavja zgodbe o poslih podjetnika in davčnega svetovalca Roka Snežiča.

“Preiskovalci so ugotovili, da sta osumljeni osebi iz gospodarske družbe z območja Policijske uprave Maribor v letih 2016 in 2017 sklenili pogodbe o sodelovanju z dvema tujima poslovnima subjektoma, nato pa odredili plačilo več prejetih fiktivnih računov za storitve, ki niso bile nikoli opravljene.

 Vse to je potekalo v usklajenem sodelovanju in ob pomoči slovenskega državljana ter dveh tujih državljanov, ki sta vsa prejeta denarna sredstva takoj zatem dvigovala z bančnih računov,” so sporne postopke ovadene peterice pojasnili s Policije. Glede na vse zapisano pa sploh ne bi bilo presenetljivo, če bi zgodba v naslednjih mesecih dobila še kakšno nadaljevanje.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.