Naslovnica Slovenija Za začetek leta tudi prvi koraki proti novim vetrnim elektrarnam

Za začetek leta tudi prvi koraki proti novim vetrnim elektrarnam

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je v prvem tednu leta 2023 sprejela več pomembnih odločitev, vseeno pa izstopa sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas. Doslej je namreč v Sloveniji delovala le ena tovrstna elektrarna in sicer prav v bližini Dolenje vasi pri Senožečah.
Za začetek leta tudi prvi koraki proti novim vetrnim elektrarnam

Saj ni res, pa je – naj tej fotografiji je več vetrih elektrarn, kot jih trenutno deluje v Sloveniji (foto: pxhere.com)

Slovenska vlada in njena ministrstva so že prvi teden leta 2023 zavihala rokave in sprejela več pomembnih odločitev. Tako sta bila na primer objavljena razpisa za novega direktorja javnega zavoda Narodni muzej Slovenije in za novega direktorja javnega zavoda Prirodoslovni muzej Slovenije, razpis ‘Nacionalna strategija kakovosti in varnosti v zdravstvu (2023-2031)’ pa je bil podaljšan do 31. januarja 2023.

Novosti so takoj na začetku leta sprejemali še na področjih pravosodja, kmetijstva, javnih del oziroma zaposlovanja, financ in tudi digitalizacije. Vseeno pa med vsemi aktivnosti nekoliko bolj opazno izstopa sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas. Izstopa že zato, ker se je gradnja vetrnih elektrarn v Sloveniji že dolgimi pred leti povsem zaustavila.

Načrte o izgradnji serije vetrnih elektrarn Volovja reber v bližini Snežnika je že pred dobrim desetletjem dokončno zaustavilo ustavno sodišče. Sicer je trenutno v Nacionalnem energetskem programu (NEP) do leta 2030 predvidenih 14 območij po vsej državi, ki so namenjena gradnji vetrnih elektrarn, le-teh pa naj bi postavili najmanj 147 (odvisno od premera krakov vetrnic, ki jih bodo uporabili).

Danes v Sloveniji še vedno deluje le ena vetrna elektrarna in sicer prav v bližini Dolenje vasi pri Senožečah, kjer pa se po zadnjih vladnih sklepih kmalu obetajo tudi nove vetrnice. »Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas. Postopek priprave in sprejetja državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas se bo izvedlo na podlagi 84. do 90. člena Zakona o urejanju prostora.

Osnovni cilj načrtovane prostorske ureditve je gradnja polja vetrnih elektrarn in s tem prispevati k povečanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. Območje načrtovane prostorske ureditve je na območju Občine Divača,« so zapisali v sporočilu za javnost. Glede na zadnje dvige cen električne energije in globalne energetske zaplete, je moč pričakovati, da bodo tokrat nasprotniki vetrnic precej težje zaustavili projekte gradnje.

Vela dodati , da je tedanja Vlada RS že julija leta 2020 v sprejela Sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Rogatec. Lani poleti pa se je del lokalne skupnost izrekel proti postavitvi teh 6 vetrnih elektrarn na področju občin Rogatec in Žetale, saj naj bi investitor (država) in upravljalec (Dravske elektrarne Maribor) zamujala z izpolnjevanjem obljub o sprotnem obveščanju prebivalstva ter glede javne predstavitve dokumentacije o vplivih na okolje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.