Naslovnica Slovenija Vsi pozivajo k odgovornemu ravnanju z uporabljenimi nagrobnimi svečami

Vsi pozivajo k odgovornemu ravnanju z uporabljenimi nagrobnimi svečami

Avtor: Spletno Uredništvo

Prvi november že trka na vrata, zato pristojne državne službe in ekološka združenja opozarjajo na sveče, ki na koncu postanejo odpadek. Vsak Slovenec naj bi v povprečju prižgal 8 sveč na leto, vsi skupaj pa naj bi jih letno porabili okrog 16 milijonov.

Vsi pozivajo k odgovornemu ravnanju z uporabljenimi nagrobnimi svečamiKar dve tretjini celoletne količine nagrobnih sveč se v Sloveniji uporabi v dneh okrog 1. novembra (foto: snappygoat.com/pixabay.com)

 

Z Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) so letos med prvimi prvi opozorili na problematiko ravnanja z uporabljenimi nagrobnimi svečami. Na srečo le-te ne sodijo v kategorijo zdravju škodljivih odpadkov, toda zaradi velike količine lahko njihova kasnejša predelava povzroči škodljive vplive na okolje. Po ocenah MOP smo Slovenci za Hrvati in Poljaki tretji največji porabniki nagrobnih sveč v EU.

Zato MOP, lokalne občinske službe in ekološka združenja prebivalce Slovenije pozivajo k odgovornemu in trajnostno usmerjenemu ravnanju s svečami. Sicer eko-sveča ne obstaja, vsaka vrsta sveč ima svoje pomanjkljivosti. Vsi pa se strinjajo, da je, ne glede na vrsto, najpomembnejše primerno ravnanje z uporabljenimi nagrobnimi svečami, da se jih na koncu odvrže v prav zato pripravljene posebne zabojnike.

Nato se s pokopališč preko urejenega sistema zbiranja uporabljene sveče prepelje k izvajalcu, ki je za specializiran za njihovo obdelavo oziroma predelavo. Cilj predelave nagrobnih sveč je pridobitev sekundarnih surovin, kot so parafin, PVC, kovine, steklo in druge vrste plastike, ki večinoma nadaljujejo svojo pot v ponovni proces novih proizvodov. Čeprav po uradnih podatkih Finančne uprave RS v predelavo konča le približno tretjina vseh sveč, MOP pravi drugače.

»Reciklira se skoraj večina zbranih odpadnih sveč. Ravnanje s svečami je v Sloveniji urejeno tako, da skrb za predelavo zbranih sveč prevzemajo osebe, ki so sveče dale na slovenski trg (proizvajalci, uvozniki, trgovci). Ti so združeni v 4 skupne načrte ravnanja s svečami, tako da nosilec skupnega načrta uredi vse potrebno, da jih lahko zbiralec sveč prevzame in jih odda v predelavo,« razlagajo na MOP.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.