Naslovnica Svet & EU Vse več nevarnosti za novinarje v Evropi

Vse več nevarnosti za novinarje v Evropi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je včeraj, ob svetovnem dnevu svobode medijev, organiziral spletni seminar o vrstah nevarnosti za novinarje v EU. Poleg tega so predstavili podatke o kršitvah novinarske svobode za leto 2020 in spomnili na nagrado Daphne Caruana Galizia.
Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je bila umorjena 16. oktobra 2017 (foto: Parlament EU)

Evropski parlament je ob svetovnem dnevu svobode medijev pripravil spletno srečanje z naslovom ‘Katere so glavne nevarnosti za novinarje v Evropi’. Evropski poslanci, ki se službeno ali zasebno posvečajo tej tematiki, so se s predstavniki novinarske srenje prek spleta pogovarjali o grožnjah in napadih na novinarje ter tudi na druge zaposlene v medijih po evropskih državah, tudi sitih izven EU.

Podlaga za debato je bilo poročilo Sveta EU, kjer so 28. aprila objavili, da so na področju ogrožanja varnosti novinarjev lani našteli točno 201 incident. V primerjavi z letom 2019 je bilo teh primerov za 40 % več, hkrati jih je bila ta številka najvišja od leta 2014. Lani so tako našteli so 52 fizičnih napadov na novinarja in osebje medijev ter 70 primerov nadlegovanja ali zastraševanja.

Slovenija je v poročilu Sveta Evrope za leto 2020 omenjena glede spletnih napadov na novinarje in vodstvo RTV Slovenija, groženj s smrtjo in žalitev proti raziskovalnemu novinarju Blažu Zgagi, žalitve in poskus zastraševanja novinarke Evgenije Carl ter širšega dogajanje okrog STA. »Slovenska vlada bi morala prenehati s svojimi prizadevanji za škodovanje neodvisnosti in verodostojnosti slovenskih javnih medijev,« piše v poročilu Sveta EU.

Spomnili pa so tudi, da se je lani oktobra pričela podeljevati posebna novinarska nagrada parlamenta EU in sicer v spomin na Daphne Caruana Galizia, malteško novinarko, ki je bila umorjena leta 2017.“Nagrada Daphne Caruana Galizia bo prepoznavala ključno vlogo, ki jo imajo novinarji v ohranjanju naša demokracije, in služi kot opomnik državljanom, kako pomembni so svobodni mediji.

Nagrada pomaga novinarjem pri pomembnem in pogosto nevarnem delu, ki ga opravljajo, in kaže, da Evropski parlament podpira raziskovalno novinarstvo,” je ob tej priložnosti povedala podpredsednica Parlamenta EU Heidi Hautala. Sicer Parlament EU odločno zagovarja pomen svobodnih medijev ter zahteva, da države EU zagotovijo ustrezno javno financiranje in spodbujajo raznovrstne, neodvisne in svobodne medije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.