Naslovnica Svet & EU Vojaško sodelovanje obstaja, skupna vojska EU pa še ne

Vojaško sodelovanje obstaja, skupna vojska EU pa še ne

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupna vojska EU še ne obstaja, obramba pa ostaja v ekskluzivni pristojnosti držav članic, od katerih je velika večina hkrati tudi članic pakta NATO. Čeprav se je v zadnjih letih zvrstilo nekaj mednarodnih situacij, ko bi skupna vojska EU prišla zelo prav, pa je kontekst celotne zgodbe dokaj zapleten.
Vojske držav EU sicer sodelujejo marsikje, na primer v Maliju (foto: European Defence Agency)

Velika večina držav članic Evropske unije je obenem članic Severnoatlantskega pakta NATO – od 27 držav EU so v NATO včlanjene vse z izjemo Avstrije, Irske, Cipra in Malte. Čeprav EU na številne načine že dolga leta podpira sodelovanje evropskih držav na obrambnem in na varnostnem področju, se vse bolj pogosto pojavi ideja, da bi morda res potrebovali tudi skupno vojsko EU. 

Razne  bizarne poteze bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, številni zapleti okrog izgradnje plinovodov za dostavo ruskega plina v EU, turško prilaščanje Sredozemlja, kolumbijske narko-podmornice, Brexit in sveže dogajanje okrog angleškega otoka Jersey – vse to kaže na nujo sodelovanja in skupnega nastopa vojaških sil EU. Sicer želi EU vse spore reševati na miren diplomatski način, a bi bilo dobro imeti tudi druge adute.

Tako navadni ljudje kot tudi najvišji politični liderji v EU so glede tega podobnega mnenja. »Glede na raziskavo Eurobarometer iz leta 2017 jih tri četrtine (75 %) podpira skupno evropsko varnostno in obrambno politiko, večina (55 %) si želi tudi oblikovanje skupne evropske vojske. V novejši raziskavi javnega mnenja (2018) je 68 % vprašanih Evropejcev odgovorilo, da si želi več ukrepanja EU na področju obrambe,« so spomnili z Evropskega parlamenta.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in Komisija EU pod vodstvom Ursule von der Leyen se strinjajo, da nobena država v EU ni dovolj velika in močna, da bi se lahko sama uspešno lotila globalnih varnostnih in obrambnih groženj. Sicer je skupna obrambna politika en od temeljev EU, vendar je bil NATO pakt rojen leta 1949, EU pa komaj 1993, zato je zgodba malce bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled.

»Postopno oblikovanje skupne obrambe je zapisano v 42. členu Lizbonske pogodbe, ki pa ob enem tudi določa, da evropska obrambna politika ne sme posegati v suverenost posameznih držav na tem področju, vključno z odločitvama za nevtralnost ali članstvo v zvezi NATO,« so pojasnili v sporočilu za javnost in spomnili tudi na stalno strukturno sodelovanje na področju varnosti in obrambe (PESCO), v katerem od leta 2017 sodeluje 25 držav EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.