Naslovnica Gospodarstvo Za začetek pilotna modela sodelovanja s Kubanci in Srbi

Za začetek pilotna modela sodelovanja s Kubanci in Srbi

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prihaja novica o novih dveh projektih s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki sta namenjena slovenskim visoko tehnološkim podjetjem.
Višji inštitut za zdravstvene vede v kubanskem mestu Santa Clara (foto: flickr.com)

Cilj prvega projekta je vzpostavitev mednarodnega inovacijskega biotehnološkega grozda, v katerem bodo vključena tudi slovenska visokotehnološka podjetja in razvojni inštituti. Aktivnosti grozda bodo namenjene razvoju cepiv in zdravil v povezavi s pandemijo koronavirusa. V prvi fazi projekta naj bi se tako najprej preverilo delovanje pilotnega modela sodelovanja s kubanskimi partnerji.

Kasneje naj bi se projekt razširil tudi na druge države srednje in južne Amerike ter tudi jugovzhodne Evrope. Skupna vrednost projekta, saj za letos in za prihodnje leto 2022, je le malce nižja od 250.000 evrov. »Namen drugega projekta pa je vzpostavitev mednarodnega centra za spodbujanje pametne proizvodnje z vključenimi slovenskimi visoko tehnološkimi podjetji in razvojnimi inštituti,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V tem drugem projektu sta državi nosilki Slovenija in Srbija. Tudi tu se za uvodno fazo načrtuje vzpostavitev pilotnega modela razvojnega sodelovanja s srbskimi partnerji, za kasneje pa je predvidena možnost širitve sodelovanja na druge države. Skupna vrednost tega projekta naj bi po sedanjih ocenah znašala nekaj manj kot 200.000 evrov.

Sredstva za izvedbo projektov zagotavljata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenski podjetniški sklad, projekta pa bosta potekala prek Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.