Naslovnica Slovenija Vojaški muzej v Mariboru je dobil mini-podmornico R-2

Vojaški muzej v Mariboru je dobil mini-podmornico R-2

Avtor: Spletno Uredništvo
Vojaški muzej Slovenske vojske v Mariboru je bogatejši za novo pridobitev. Gre za podvodno diverzantsko plovilo R-2, ki ga je muzeju podarilo Ministrstvo za obrambo Republike Črne Gore.
Vojaški muzej v Mariboru je dobil mini-podmornico R-2

Prevoz podvodnega plovila Ronilica R-2 v muzej (foto: Matjaž Česnik/Uprava RS za vojaško dediščino)

Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino je objavila novico, da je Vojaški muzej Slovenske vojske v Mariboru v poklon dobil zanimivo mornariško plovilo. Tako si bo v prostorih muzeja v mariborski kadetnici odslej moč ogledati posebno podvodno diverzantsko plovilo z uradnim nazivom Ronilica R-2, ki jo je Vojaškemu muzeju Slovenske vojske doniralo Ministrstvo za obrambo Republike Črne Gore.

»Gre za podvodno diverzantsko plovilo, ki so ga razvili konec 60. let 20. stoletja na podlagi francoskega plovila PR-77. Osnovni namen je bil prevoz diverzantov in opreme, protidiverzantsko delovanje, reševalne aktivnosti in pregledovanje morskega dna. Plovilo upravlja dvočlanska posadka, poganja pa ga 3,5 kW elektromotor in doseže hitrosti do 4,5 vozla (8,1 kilometra na uro),« so pojasnili z Uprave RS za vojaško dediščino.

Dodali so še nekaj tehničnih podatkov in sicer je bil največji doseg podvodnega plovila 23 navtičnih milj, oziroma 42,5 kilometra, če je potovalo s hitrostjo 3,7 vozla. Mini podmornica R-2 je bila operativna predvsem na globinah od 15 do 60 metrov in se je lahko varno spustila na globino do 100 metrov. Sicer pa oblika podvodnega vozila R-2 spominja na večje letalske bombe iz druge svetovne vojne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.