Naslovnica Svet & EU Vesoljske tehnologije, podnebje, digitalizacija in strateška avtonomija EU

Vesoljske tehnologije, podnebje, digitalizacija in strateška avtonomija EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar poteka 13. Evropska vesoljska konferenca, ki jo je s pozdravnim govorom počastil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Michel je poudaril, da so evropske vesoljske aktivnosti pomembne za digitalno prihodnost, boljše podnebje in za doseganje strateških ciljev EU.

Vesoljske tehnologije podnebje digitalizacija in strateška avtonomija EUIzstrelitev rakete Evropske vesoljske agencije (foto: esa.int)

 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v pozdravnem govoru na 13. Evropski vesoljski konferenci spregovoril o aktualnem dogajanju v povezavi s pandemijo in s prihodnostjo Evropske unije, ki je močno povezana tudi z vesoljskimi tehnologijami. »Najprej smo se odločili, da bomo naše podnebje in digitalne prehode postavili v središče naše strategije blaginje.

Drugič, odločili smo se, da bomo uporabili sredstva brez primere za dosego svojih ambicioznih ciljev. In tretjič, zavezali smo se, da bomo postali bolj strateško avtonomni,« je pojasnil Michel. EU želi ostati vodilna na področju digitalizacije, obdelave podatkov, računalništva v oblaku in umetne inteligence. Zato je bil potrjen ogromen proračun v višini 1,8 bilijona evrov, ki bo financiran z izdajo evropskih obveznic.

Ta denar ne bo porabljen le za digitalizacijo, ampak tudi za prehod v zeleno gospodarstvo. Predvsem pa se je Michel posvetil strateški vlogi EU v svetu. Poudaril je, da mora EU poskrbeti za boljšo zaščito svojih vrednot in tudi globalnih interesov. »Pri Brexitu smo že od začetka stali trdno in enotno. Dostop do našega enotnega trga s 450 milijoni potrošnikov je mogoč le ob spoštovanju naših standardov in pravil igre.

Glede Kitajske smo odločeni uravnotežiti trgovinske odnose in doseči večjo vzajemnost. Ko bo ratificiran, bo investicijski sporazum končno omogočil našim podjetjem dostop do trgov, ki so bili prej zaprti zanje,« je še dejal predsednik Evropskega sveta. Dodal je še, da je vesoljska politika EU v povezavi z novimi tehnologijami ključnega pomena za izvajanje podnebnih in digitalnih strategij.

Predvsem satelitski projekti z nizko zemeljsko orbito bi morali omogočiti razvoj širokopasovne povezljivosti po vsej EU, kar je temeljni kamen digitalnega prehoda. V novem proračunu bo za vesoljski program na voljo 14,9 milijarde evrov. S temi sredstvi bodo podprli vesoljsko-industrijsko bazo, ki ima potencial za rast – od podatkov do interneta stvari, širokopasovnih povezav, opazovanja Zemlje in tudi izstrelitvenih sistemov za satelite.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.