Naslovnica Slovenija Slovensko vojaško letalstvo je lani že s prevozi pomagalo 617 osebam

Slovensko vojaško letalstvo je lani že s prevozi pomagalo 617 osebam

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes so pripadniki 15. polka vojaškega letalstva v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki počastili Dan slovenskega vojaškega letalstva. Praznik je posvečen spominu na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije pred več kot stoletjem – natančneje 12. januarja 1919. Sodobna vloga slovenskih vojaških letalskih sil pa je namenjena tudi reševanju in nudenju različnih oblik pomoči prebivalstvu, o čemer zgovorno pričajo številke lanskih intervencij. 

Slovensko vojaško letalstvo je lani že s prevozi pomagalo 617 osebamPrizor z današnjega ‘korona-postroja’ letalskih sil v Cerkljah (foto: gov.si/GSV)

 

Pripadniki 15. polka letalskih sil Slovenske vojske so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki počastili ‘Dan slovenskega vojaškega letalstva’. Praznik je posvečen spominu na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja leta 1919. Letos so se ob praznovanju neizbežno dotaknili pandemije koronavirusa in z njo povezanih dodatnih reševalnih aktivnosti, ki jih poleg rednih nalog izvajajo letalske enote SV.

»Verjamem, da se bodo trenutne razmere kmalu stabilizirale in se bomo lahko postrojili, segli v roke ter nadaljevali z načrtovanimi aktivnostmi in vračanju k življenju, ki smo ga poznali,« je ob tej priložnosti povedal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube. Slovenske letalske sile so sicer že od lanske zime aktivno vključene v izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa in v različne oblike nudenja pomoči.

Tako so že med prvim valom pandemije v Slovenijo prepeljali prve kose zaščitne in medicinske opreme ter poskrbeli za prevoz posameznikov nazaj v domovino. Poleg vseh vojaških nalog, ki so bile lani predvsem skoncentrirane v niz vojaških vaj Preskok, so tudi zagotavljale podporo ostalim državnim organom pri varovanju in nadzoru slovenskih meja. Sicer pa so z Generalštaba Slovenske vojske (GSV) predstavili tudi uradne številke vseh aktivnosti.

»V okviru sistema zaščite, reševanja in pomoči so zagotavljali dežurne helikopterske posadke, ki so v letu 2020 poletele na pomoč 597-krat, 47-krat poskrbele za prevoz inkubatorja, prepeljale 617 obolelih/poškodovanih oseb in pri tem naletele 726 ur. Z letalom Falcon so lani izvedli 11 prevozov za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe o sodelovanju, marca 2015, so dežurne posadke letala Falcon do danes izvedle 67 prevozov,« so še zapisali na GSV. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.