Naslovnica Svet & EU Veliko dobrih namenov, a malo rezultatov

Veliko dobrih namenov, a malo rezultatov

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh slovenskega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve se je včeraj udeležil neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki je tokrat potekal v Kijevu. Sestanka sta se udeležila tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in zunanji minister Dmitrija Kulebe. Medtem miru še ni videti na obzorju…
Veliko dobrih namenov, a malo rezultatov

Prizor z včerajšnjega zasedanja v Kijevu (foto: Svet EU/Ministrstvo za zunanje zadeve RS)

Vojni v Ukrajini, kot trenutno kaže, še zelo dolgo ne bo konca, ceno pa bomo očitno na takšen ali drugačen način plačali prav vsi. Ukrajinska stran zapravlja čas z osvajanjem razrušenih vasic in miniranih njiv po vsej izjemno raztegnjeni fronti, pri čemer izgublja veliko oklepnikov in vojakov – namesto da bi zbrala sile na enem odseku in tam prebila ruske linije, nato pa bliskovito prodrla v čim globlje v zaledje in tako povzročila kaos v vrstah sovražnika.

Ruske sile so trenutno skoraj povsod v defenzivi, vendar načrtno uničujejo mostove, železnice, rafinerije in tiste tovarniške obrate, kjer imajo Ukrajinci v zaledju skrita oklepna vozila in skladišča orožja. Ruska taktika predstavlja klasično vojno izčrpavanja, zato Rusi najbrž ne bodo v kratkem pričeli s kakšno večjo ofenzivo. Če pa jo vseeno bodo, je večja verjetnost, da bi napadli kje na severu, medtem ko bi Ukrajinci lahko najprej poskusili prečkati Dneper na jugu.

Ker EU v tej vojni stoji ob Ukrajini, je včeraj zasedanje zunanjih ministrov EU in visokega zunanjepolitičnega predstvnika EU Josepa Borrella potekalo v Kijevu, udeležila pa sta se ga tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in zunanji minister Dmitrij Kuleba. Na sestanku so zunanji ministri držav članic EU spregovorili o perspektivi hitrega ukrajinskega članstva v Evropski uniji, potem ko je država junija lani dobila status kandidatke.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju v Kijevu potrdila zavezanost Slovenije k članstvu Ukrajine v EU, vendar je dodala, bi moral proces pogajanj teči sočasno z reformnim procesom – še posebej na področju vladavine prava in boja proti korupciji. Ker vsaka vojna povzroča ogromno stroškov, so ministri držav EU izpostavili, da je potrebno Ukrajini čim prej nakazati naslednje nakazilo vojaške pomoči iz Evropskega mirovnega instrumenta (EPF).

Govora je bilo še marsičem – o obratovanju jedrskih elektrarn v vojnem času, o dolgotrajnem in pravičnem miru v Ukrajini, o ponovni vzpostavitvi ozemeljske celovitosti, o kazenskih odgovornostih ruske vlade, slovenska stran pa je omenila tudi novo vlogo Slovenije kot opazovalke v Varnostnem svetu ZN in se zahvalila Ukrajini za pomoč ob avgustovskih poplavah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.