Naslovnica Magazin Dvodnevna simulacija obsežnih kibernetskih napadov v EU

Dvodnevna simulacija obsežnih kibernetskih napadov v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija in države članice EU pravkar izvajajo simulacijo obsežnih kibernetskih napadov, da bi izboljšale svojo pripravljenost na tovrstne spletne nevarnosti.
Dvodnevna simulacija obsežnih kibernetskih napadov v EU

Morda je pri tej vaji aktiven tudi slovenski superračunalnik Vega (foto: izum.si)

Visoki predstavniki držav članic EU, Evropske komisije in Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) pravkar sodelujejo v dvodnevni vaji na operativni ravni, ki so jo poimenovali ‘Blue OLEx 2023’. Cilj vaje je preizkusiti pripravljenost EU za primer večje krize v kibernetskem prostoru, vaja pa je bila organizirana v sklopu Evropske mreže organizacij za stike v kriznih situacijah s področja informatike ‘EU-CyCLONe’.

To omrežje dopolnjuje obstoječe strukture kiber-varnosti na ravni EU s povezovanjem tehnične ravni prek ekipe za odzivanje na tovrstne incidente in pa tudi politične ravni npr. prek posrednika integriranega mehanizma za odzivanje na politični ravni v kriznih razmerah – mehanizma EU za odzivanje na krizne situacije, ki podpira hitro in usklajeno odločanje na politični ravni za velike in zapletene krize.

Poleg tega bodo udeleženci v teh dveh dneh razpravljali o strateških vprašanjih kibernetske politike, zlasti o tem, kako oblikovati skladen okvir za krizno upravljanje na ravni EU. »Omrežje EU CyCLONe, ki je bilo ustanovljeno leta 2020, je bilo uradno vzpostavljeno z Direktivo o ukrepih za zagotavljanje skupne visoke ravni kibernetske varnosti v Uniji (»Direktiva NIS 2«) januarja 2023,« pa so še spomnili s Komisije EU.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.