Naslovnica Svet & EU Večji nadzor in večji zaslužki za vse, kaj pa svoboda?

Večji nadzor in večji zaslužki za vse, kaj pa svoboda?

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski poslanci so ta teden glasovali o predlogu direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, h kateremu je bilo vloženih približno 200 dopolnil. Poročilo Evropskega parlamenta je bilo sprejeto s 438 glasovi za, 226 glasovi proti in 39 vzdržanimi. Vendar pa so med podporniki predloga in nasprotniki velika razhajanja. 

alexNemški poslanec Alex Voss govori o avtorskih pravicah ‘kreativcev’, ki naj bi slednjim zagotovile več denarja. Ne omenja pa filtrov cenzure, ki se že uporabljajo na socialnih omrežjih in tako omejujejo svobodo govora oziroma izražanja  (foto: europarl.europa.eu)

 

Parlament EU je sprejel svoja izhodišča za pogajanja o direktivi o avtorskih pravicah z državami EU. Poročevalec, nemški poslanec Alex Voss (ELS), poudarja, da želi Parlament s svojim predlogom zagotoviti pravično plačilo umetnikom in novinarjem.

“Okrepiti želimo pravice kreativcev: avtorjev, izvajalcev, pevcev, piscev, novinarjev, vseh lastnikov avtorskih pravic. Danes so v slabem položaju. Njihovo delo uporabljajo ogromne platforme in na njihov račun delajo velike dobičke. Memi sploh niso v nevarnosti. Še naprej bodo imeli izjemo v nacionalnih zakonodajah o avtorskih pravicah. Velike ameriške platforme kujejo dobičke, naši kreativci pa izumirajo. Zato moramo okrepiti njihove pravice. 

Danes platforme kujejo velike dobičke z novinarskimi vsebinami, založniki pa ne dobijo poštenega deleža. Naš predlog je, da lahko založniki od platform zahtevajo plačilo za uporabo vsebin. Tudi mali in neodvisni založniki lahko zahtevajo plačilo za uporabo vsebin. To je posebej pomembno za male založnike, saj so v primerjavi z velikimi platformami v podrejenem položaju. Internet pa ni ogrožen, seveda ne. To je smešno,” je povedal Voss v kratkem intervjuju za spletno stran parlamenta EU. 

Odziv slovenskega evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa (Zeleni/ESZ) pa je bil povsem drugačen: »Žal so bili danes predlogi, ki bi lahko odpravili ključne pomanjkljivosti direktive o avtorskih pravicah, zavrnjeni. Sprejetih je bilo zgolj nekaj kozmetičnih popravkov, ki ne odpravljajo ključnih težav. Seveda se vsi zavzemamo za ustrezno in pošteno zaščito avtorjev in ustvarjalcev, vendar ne način, da se pristaja na tako nejasne, nedorečene in slabo zastavljene predpise.

Nalagani filtri, ki bodo po načelih velikega brata nadzirali vse naše objave na spletu, očitno postajajo realnost. Sprašujem se, ali je s tem konec interneta, kot ga poznamo, saj se očitno spreminja v filternet? In kaj to pomeni za našo zasebnost, svobodo govora in pravico do znanja? Tukaj je mnogo preveč vprašanj in dilem, odgovorov pa žal zelo malo. Gotovo je zelo zgovorno dejstvo, da je celo poročevalec OZN za svobodo izražanja opozoril, da lahko predlagana direktiva vzpostavi režim aktivnega nadzora in predhodne cenzure vsebine uporabnikov, kar je v neskladju z mednarodnimi standardi.

Žal je Evropski parlament vsa ta opozorila preslišal, slišal pa ni niti kritik akademske skupnosti, raziskovalcev, izobraževalnih inštitucij, knjižničarjev, strokovnjakov digitalnih tehnologij in drugih. Resnično se bojim, da direktiva ne dosega tako želenega ravnotežja med zaščito avtorjev na eni strani in pravico do svobodnega interneta in zasebnostjo na drugi strani, zato bo težko dosegla svoj pravi namen.«

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.