Naslovnica Slovenija Več popravil pomeni manj odpadkov

Več popravil pomeni manj odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Društvo Ekologi brez meja je letno ‘zero waste’ srečanje letos pripravilo v Slovenskih Konjicah. Rdeča nit dogodka je bila opolnomočenje lokalnih skupnosti na poti do družbe z manj odpadki, dogajanje pa je zaznamovala tudi mednarodna konferenca na temo popravil.
Več popravil pomeni manj odpadkov

Okrogla miza o popravilih na lokalni ravni (foto: FB EBM)

Letno konferenca letno ‘zero waste’ (slov. ‘nič smeti, oz. nič odpadkov’), ki jo je pripravilo okoljevarstveno društvo Ekologi brez meja (EBM), je že po tradiciji gostila ena izmed slovenskih ‘zero waste’ občin. Štafetno palico je tako letos od Kranja prevzela občina Slovenske Konjice, na dogodku pa so se srečali predstavniki številnih slovenskih občin, komunalnih podjetij, gospodarstva, medijev in civilne družbe.

V prvem delu srečanja so bile predstavljene številne različne dobre prakse iz tujine in tudi iz Slovenije, novosti v predpisih EU, zahteve in predlogi za spodbujanje standardizacije in še posebej popravil izdelkov, sledila pa je še okrogla miza s poglobitvijo v predstavljene vidike popravil. V popoldanskem delu je po kratki predstavitvi stanja v mreži občin in mednarodnem okvirju sledila še okrogla miza o popravilih na lokalni ravni.

Poseben poudarek je bil namenjen še informiranju in ozaveščanju občanov. Ekologi brez meja so predstavili ‘Priročnik za komuniciranje zero waste vsebin’ in izpostavili nekaj prihajajočih priložnosti za aktivacijo, kot sta ‘Dan v rabljenih oblačilih’ in ‘Slovenski dan brez zavržene hrane’. Pozornost so namenili prav problematiki zavržene hrane, ki jo v zadnjih letih nagovarjajo v sklopu programa ‘Hrana svoje mesto najde’.

»Ob tej priložnosti so predstavili tudi Smernice za izvedbo programa na lokalni ravni. Na zaključni okrogli mizi so Katja Sreš (Ekologi brez meja), Tina Cipot (Lidl Slovenija), Maja Rozman (Komunala Kranj) in Vesna Danilovič Novak (Radio Si) izpostavile še pomen lokalnih zgodb, ki so vedno bolj pomembne tudi v nacionalnem kontekstu – tako z vidika medijskega poročanja kot zanimanja pri uporabnikih medijskih vsebin,« so še pojasnili z EMB.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.