Naslovnica Gospodarstvo Pripravlja se Slovenska vesoljska strategija 2030

Pripravlja se Slovenska vesoljska strategija 2030

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pripravilo javna predstavitev osnutka Slovenske vesoljske strategije 2030. Dogodka se je udeležilo preko 50 predstavnikov industrije, raziskovalnih ter vladnih institucij, javna razprava pa bo trajala vse do 10. maja 2023.
Pripravlja se Slovenska vesoljska strategija 2030

Zanimanje za Slovensko vesoljsko strategijo 2030 je očitno zelo veliko (foto: MGTŠ/gov.si)

Predstavitev osnutka Slovenske vesoljske strategije 2030 je privabila veliko zanimanja s strani javnosti, državnih, raziskovalnih in gospodarskih organizacij. Slovensko vesoljsko strategijo 2030, ki je obenem prva v zgodovini države, so poimenovali ‘Slovenija, majhna na Zemlji, velika v vesolju’. Pri razvoju te strategije bo vsekakor ključno sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA).

»Zaradi odličnih projektov in rezultatov smo v lanskem letu podvojili vplačila v programe Evropske vesoljske strategije (ESA). To nam bo omogočilo doseči zastavljen cilj polnopravnega članstva v ESA, ob tem pa povečati možnosti slovenske vesoljske industrije za sodelovanje v evropskih vesoljskih programih,« je pojasnil državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) Matevž Frangež.

Tudi predstavnik ESA Gordon Campbell, ki je sicer poudaril, da Slovenija že sedaj zelo dobro sodeluje z agencijo, je bil zelo naklonjen pripravi slovenske strategije. Ocenil je namreč, da bodo tako vsa sredstva uporabljena namensko in da se bodo vsi akterji fokusirali v enako smer, oziroma bodo imeli enake cilje. Sicer Slovenija že sodeluje v petih izbirnih programih Evropske vesoljske agencije ESA in tudi osnutek nove državne vesoljske strategije gre v te smeri.

»V Sloveniji se je že razvil dinamičen in hitro rastoč ekosistem na področju vesolja, ki pokriva več različnih nišnih aktivnosti, predvsem na področjih opazovanja Zemlje, telekomunikacij, pa tudi na področju robotskih in človeških raziskav. Tako imamo v vesolju že tri satelite, raziskovalni center ESE s človeško centrifugo v Planici in inovativno platformo za predstavitev satelitskih podatkov Sentinel Hub,« še spomnili z MGTŠ.

Osnutek nove strategije je bil pripravljen, da bi usmerjal in podpiral hitro rastočo slovensko vesoljsko industrijo in raziskovalne dejavnosti s tega področja. Velja dodati, da je vesoljski sektor eden izmed najhitreje rastočih sektorjev, zanj pa so značilni vidni multiplikativni učinki na gospodarsko rast in zaposlovanje, na zeleni digitalni prehod ter na razvoj raziskovalnih dejavnosti. Javna razprava okrog osnutka strategije pa bo trajala vse do 10. maja 2023.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.