Naslovnica Kronika Množična mednarodna akcija poostrenega nadzora prometa

Množična mednarodna akcija poostrenega nadzora prometa

Avtor: Spletno Uredništvo
Policisti so danes v sodelovanju z uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, predstavniki Finančne uprave RS in Evropskega organa za delo izvedli poostren nadzor nad mednarodnimi prevozi potnikov v cestnem prometu. Nadzor so opravili na dolenjskem delu slovenskega avtocestnega križa, prisotnih pa je bilo tudi veliko posebnih opazovalcev iz tujine.
Množična mednarodna akcija poostrenega nadzora prometa

Prizor med preverjanjem hrvaškega avtobusa in njegovega voznika (foto: policija.si)

Danes je bila na avtocestnem počivališču Dul v smeri proti Novemu mestu med 9. in 13. uro prava gneča, saj je tam potekala mednarodna akcija poostrenega nadzora prometa. Slovenski policisti, so skušaj z uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, Finančne uprave RS in Evropskega organa za delo (ELA) izvedli poseben nadzor nad prevozi potnikov v cestnem prometu, poleg tega pa so sproti preverjali še druge vrste vozil.

Kot opazovalci pa so bili tokrat prisotni še predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov (delovna in prometna inšpekcija), hrvaške policije (mobilna enota prometne policije), predstavniki nemške policije, zastopnik predstavnik ROADPOL-a (Evropskega združenja prometnih policij ter tudi predstavnica Evropske komisije, ki pri Generalnem direktoratu za mobilnost in promet skrbi za omenjeno področje.

Policisti in drugi prisotni uslužbenci so bili pri tem poostrenem nadzoru posebej pozorni na tehnično brezhibnost vozil, voznikovo psihofizično stanje, prevozne listine, zaposlitev šoferja, na zapisovalne naprave s poudarkom na delovnem času in predpisanih počitkih ter tudi na predpisano uporabo varnostnih pasov pri potnikih. Žal so se v zadnjem času tragične prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi avtobusi, ki so običajno dogajale v tujini, pojavile tudi pri nas.

Tako so na začetku leta na pomurskem delu slovenskega avtocestnega križa v prometni nesreči avtobusa umrli trije državljani Romunije. Slovenski organi nadzora sicer  že zadnji dve leti prejemajo večje število prijav v zvezi s kršitvami predpisov s področja mednarodnega prevoza potnikov v cestnem prometu. Na podlagi teh prijav so tudi že opravili nekaj  nadzorov ter pri izvajalcih mednarodnih prevozov potnikov tudi zaznali številne kršitve.

»Večkrat je bilo poudarjeno, da so avtobusi (poleg tovornih vozil) tista prevozna sredstva, ki v primerih kršitve pravil zaradi svoje velikosti, teže in večjega števila potnikov pomenijo veliko nevarnost tako za potnike kot tudi za druge udeležence v cestnem prometu.V teh dneh bo začel veljati novosprejeti ‘Zakon o čezmejnem izvajanju storitev’, ki v našo zakonodajo prenaša direktivo EU, ki ureja napotovanje voznikov v cestnem prometu,« so ob tem še spomnili s Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.