Naslovnica Svet & EU V Združenih narodih pravkar o reševanju svetovnih oceanov

V Združenih narodih pravkar o reševanju svetovnih oceanov

Avtor: Spletno Uredništvo
Na sedežu Združenih narodov v New Yorku poteka pomembno mednarodno zasedanje o Sporazumu za zaščito biotske raznovrstnosti svetovnih oceanov. Tudi če v kratkem pride do podpisa sporazuma, pa se postavlja veliko vprašanje, kako zagotoviti globalno spoštovanje dogovora in kako uveljavljati morebitne sankcije.
V Združenih narodih pravkar o reševanju svetovnih oceanov

Ko bo posekano zadnje drevo, pojedena zadnja riba in zastrupljen zadnji potok, boste spoznali, da denarja ne morete jesti,” so že pred pol stoletja belcem poskusili dopovedati kanadski indijanci – sedaj pa se nekaj le premika (foto: SJ)

Z Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so potrdili, da se Slovenija aktivno udeležuje pomembnega mednarodnega zasedanja, ki bo vse do 26. avgusta potekalo v palači Združenih narodov v New Yorku. Številne države bi se radi dogovorile glede ohranjanja biotske raznovrstnosti na odprtih morjih in oceanih, oziroma na morskih območjih, ki so izven pristojnosti posameznih držav.

Gre za že 5. medvladno konferenco o mednarodnem pravno-zavezujočem instrumentu v okviru Konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu glede ohranjanja in trajnostne rabe morske biotske raznovrstnosti na območjih zunaj nacionalne jurisdikcije. Z drugimi besedami – če se vse bolj množičnega izkoriščanja morij ne bo reguliralo, se to utegne človeštvu zelo hitro maščevati.

»Od ohranjene biotske raznovrstnosti je soodvisen cel svet, zato se znotraj EU Slovenija zavzema za rešitve v Sporazumu, ki vodijo v učinkovito zavarovanje ključnih delov oceanov in varovanje biotske raznovrstnosti. Vsa poročila in napovedi mednarodnih znanstvenih organov opozarjajo na zelo velik upad biotske raznovrstnosti in nujnost čimprejšnje zaustavitve tega upada, k čemur naj bi pomembno prispeval tudi ta Sporazum,« so potrdili z MZZ in MOP.

Nov globalni sporazum naj bi urejal varstvo biotske raznovrstnosti na teh območjih, predvsem preko zavarovanih območij, območij z upravljalskimi ukrepi in prek posebnega ocenjevanja sprejemljivosti človeških aktivnosti. Tudi če v kratkem pride do podpisa sporazuma, pa se postavlja veliko vprašanje, kako zagotoviti dejansko globalno spoštovanje dogovora in kako uveljavljati morebitne sankcije proti posameznikom, družbam in državam.

V zadnjih letih je bilo več primerov, ko so obalne straže oziroma mornarice Ekvadorja in Peruja šele s streljanjem pregnale ogromne kitajske ribiške flote ven iz zaščitenih morskih območij na Pacifiku, argentinske sile pa so potapljale kitajske ribiške barke na južnem Atlantiku. In če se kitajski ribiči množično podajajo lovit tako daleč, to skoraj zagotovo pomeni, da je rib, lignjev in ostalega morskega življa drugje že zmanjkalo…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.