Naslovnica Gospodarstvo V piranskem turizmu je že vse po starem, razen Italijanov

V piranskem turizmu je že vse po starem, razen Italijanov

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz piranske občine, katere glavni prihodek predstavlja turizem, še naprej poročajo o zelo dobrem obisku. Tako so v prvih 7 mesecih letošnjega leta presegli milijon prenočitev, številke pa so spet na ravni zadnjega leta pred izbruhom pandemije koronavirusa.
V piranskem turizmu je že vse po starem, razen Italijanov

Tartinijev Trg sredi starega mestnega jedra Pirana (foto: SJ)

S Turističnega združenja Portorož (TZP) so pojasnili, da so v mesecu juniju tuji gosti ustvarili slabo polovico vseh prenočitev, v mesecu juliju pa že dve tretjini. Leta 2019, sicer zadnjega leta pred izbruhom pandemije koronavirusa, je bilo tujih prenočitev skoraj za tri četrtine. Temu razmerju so se letos približali le v hotelih. Med tujci so julija prednjačili Avstrijci, Madžari, Nemci, Čehi in Slovaki.

Malce presenetljivo je dejstvo, da je bilo bližnjih sosedov Italijanov v primerjavi z letom 2019 še vedno precej manj. Sicer pa so se razmerja med tujimi in domačimi gosti opazno spremenila tudi zato, ker so julija so prenehali veljati slovenski turistični boni. S Turističnega združenja Portorož pravijo, da je občina Piran močno vodila po številu unovčenih bonov, a so se tuji gosti vrnili takoj, ko je naval slovenskih gostov malce popustil.

»Zgolj petodstotni upad prenočitev v primerjavi z lani, ko so bili v veljavi turistični boni, in dejstvo, da smo dosegli številke leta 2019, ocenjujemo kot odličen rezultat. Veseli smo, da so se vrnili tuji gosti. Pomembno pa je dodati, da v hotelih in drugih nastanitvah dosegajo tudi zelo dobre cene ter da rezervacije kažejo zelo dobro še ves mesec september,« je povedal direktor TTP Aleksander Valentin.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.