Naslovnica Slovenija V petek odločitev o slovenskem mestu, ki bo Evropska prestolnica kulture 2025

V petek odločitev o slovenskem mestu, ki bo Evropska prestolnica kulture 2025

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes se končujejo obiski slovenskih mest, katera kandidirajo, da bi v letu 2025 postala Evropska prestolnica kulture. Za prestižni naziv se potegujejo Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj, končna odločitev pa bo znana v petek. 

V petek odločitev o slovenskem mestu ki bo Evropska prestolnica kulture 2025Tudi Piran je med kandidati za Evropsko prestolnico kulture (foto: Ubald Trnkoczy/RTV SLO)

 

Danes se končujejo ogledi slovenskih mest, ki so bila uvrščena v končni izbor za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture 2025. Kandidati so mesta Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj. Aktivnosti preverjanja kandidatur so stekle že v petek 11. decembra, oglede pa so skupaj opravljali 4 predstavniki mednarodnega sveta neodvisnih strokovnjakov, predstavniki Evropske komisije in Ministrstva za kulturo RS.

Vendar pa tokrat le ni šlo za resnične obiske štirih lokacij, ampak je vse potekalo prek spleta. Vzrok za te virtualne obiske so trenutne epidemiološke razmere po državi, ki so posledica okužb s koronavirusom Covid 19. Virtualnim ogledom bo sledila še uradna predstavitev mest, oziroma kandidatur. Jutri (v sredo 16. decembra 2020) se bosta tako najprej predstavili mesti Ljubljana in Nova Gorica, naslednji dan pa bosta sledila še Piran in Ptuj.

Po koncu ogledov kandidatur za pridobitev naziva Evropske prestolnice kulture bo na vrsti še sestanek, na katerem se bodo posvetili končni odločitvi. Člani mednarodnega sveta neodvisnih strokovnjakov bodo nato usklajevali mnenja, katero slovensko mesto je najbolj primerno, da dobi naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 v Republiki Sloveniji. Končno odločitev pa bodo razkrili na tiskovni konferenci, ki bo na vrsti v petek (18. decembra) ob 14. uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.