Naslovnica Svet & EU V Parlamentu EU te dni največ pozornosti posledicam vojne v Ukrajini

V Parlamentu EU te dni največ pozornosti posledicam vojne v Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se pričenja koledarsko poletje in čas počitnic, vseeno pa bodo imeli v Evropskem parlamentu precej dela. V sredo in četrtek bodo na plenarnem zasedanju glasovali o zelenem prehodu, o zalogah plina EU, o Ukrajini in Rusiji, o digitalnem ‘Covid’ potrdilu ter o novih kandidatkah za vstop v EU. Ta teden pa bodo Parlament obiskali hrvaški premier Andrej Plenković, predsednik Zambije Hakainde Hichilema in pa predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.
V Parlamentu EU te dni največ pozornosti posledicam vojne v Ukrajini

V Parlamentu EU imajo pred poletnimi počitnicami veliko dela (foto: europarl.europa.eu)

Delovni teden se bo v Evropskem parlamentu pričel z današnjim obiskom predsednice Evropske centralne banke Christine Lagarde. Obisk je zelo pomemben, ker bo ‘najvišja bankirka’ EU na zasedanju odgovarjala na vprašanja članov Odbora za ekonomske zadeve. Govora bo o finančnih posledicah vojaškega konflikta v Ukrajini s poudarkom na inflacijo v območju evra.

Dogajanju v Ukrajini in negativnim posledicam za EU bo ta teden posvečenih še nekaj glasovanj. Parlamentarci bodo razpravljali in glasovali o ukrepih za podporo tistim državam, ki gostijo begunce iz Ukrajine. Poslanci bodo razpravljali in glasovali tudi o načrtu, kako v naslednjih mesecih napolniti rezervoarje zemeljskega plina v EU in tako zagotoviti, da bo naslednjo zimo na voljo dovolj plina za ogrevanje in industrijo celotne EU.

Posredno z dogajanjem v Ukrajini Poslanci bodo ta teden razpravljali tudi o odnosih Rusije z ekstremističnimi strankami v EU (pri čemer bo zanimivo, ali bodo na primer italijansko parlamentarno stranko Severno ligo, ki ima svoje člane tudi v Evropske parlamentu, všteli med te ekstremistične stranke). Poleg zunanjepolitičnim temam pa bo največ časa posvečenega zelenemu prehodu.

»Parlament bo v sredo glasoval spremembe sistema trgovanja z izpusti, novo ogljično dajatev na mejah in oblikovanje sklada za pomoč tistim, ki jih najbolj ogrožata energijska in mobilnostna revščina. Sveženj “Pripravljeni na 55” je del prizadevanj EU v boju proti podnebnim spremembam. Cilj je zmanjšati izpuste EU za 55 odstotkov do leta 2030 in doseči ničelne izpuste do leta 2050,« so sporočili s Parlamenta EU.

Poleg tega bodo evro-parlamentarci ta teden glasovali o tem, ali naj se uporaba digitalnega ‘Covid’ potrdila EU podaljša še za eno leto, v sredo bodo sprejeli hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, dan kasneje pa jim bo spregovoril še predsednik Zambije Hakainde Hichilema.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.