Naslovnica Trendi Prvi program bo obiskal Belo krajino ob pričetku Jurjevanja

Prvi program bo obiskal Belo krajino ob pričetku Jurjevanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Terenski studio Radia Slovenija bo v sredo obiskal Črnomelj, kjer se prav ta dan začenja letošnje Jurjevanje, sicer že 58. po vrsti. Prvi program Radia Slovenija bo iz Bele krajine oddajal v živo med 9. in 17. uro, napoveduje pa se izjemno pestro celodnevno dogajanje.
Prvi program bo obiskal Belo krajino ob pričetku Jurjevanja

Znani etno-festival Jurjevanje bo letos na vrsti že 58-ič (foto: MMC RTV SLO)

S Službe za komuniciranje RTV Slovenija (SOJ RTV SLO) so najavili, da bo Prvi program Radia Slovenija v sredo obiskal Belo krajino. V Črnomlju se prav ta dan začenja Jurjevanje, ki velja za najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Zato bodo med oddajanjem v živo med 9. in 17. uro veliko časa posvetili temu festivalu, ki temelji na bogatem ljudskem izročilu Bele krajine. Program pa se bo začel s potepom po Črnomlju, ki bo posvečen zgodovini mesta.

»Prav to bo glavna tema Intervjuja, v katerem bomo gostili zgodovinarja in Črnomaljca Janeza Weissa. V času pred kosilom vam bomo ponudili ščepec belokranjske kulinarike in spoznali Krajinski park Lahinja. Po dvanajsti bodo na svoj račun prišli ljubitelji ljudskega glasbenega izročila, saj bomo izvedeli več o jurjevanju, belokranjski glasbi, tamburicah in Zelenem Juriju,« so napovedali s SOJ RTV SLO.

Popoldan bo govora o aktualnih gospodarskih temah, kot je dostopnost Bele krajine, oziroma njena prometna povezanost z ostalim delom države, kaj Belokranjcem prinaša t.i. ‘tretja razvojna os’ in kakšne so napovedi za turistično panogo v Beli krajini. Najbrž pa bo za koga še najbolj zanimiv del radijskega dneva, ko bo govora o črni človeški ribici, ki živi samo na belokranjskem plitvem krasu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.