Naslovnica Svet & EU V Parlamentu EU o seksualnih in reproduktivnih pravicah žensk

V Parlamentu EU o seksualnih in reproduktivnih pravicah žensk

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta bodo ta teden zelo aktivni po najrazličnejših odborih, na skupnem plenarnem zasedanju pa se bodo posvetili seksualnim in reproduktivnim pravicam žensk, superačunalnikom, podnebnim spremembam in z njimi vsaj delno povezanim ‘zelenim’ sredstvom za regije.
V Parlamentu EU o seksualnih in reproduktivnih pravicah žensk

Evropski parlament se blešči v soncu (foto: europarl.europa.eu)

Delovni teden evropskih poslancev je danes in jutri posvečen predvsem sestankom številnih odborov. Jutri bodo sicer odprli prijave za novinarsko nagrado Parlamenta EU, poimenovano po umorjeni malteški preiskovalni novinarki Daphne Caruana Galizia. Parlament EU bo to nagrado vsako leto podeljeval za izjemne novinarske dosežke, kateri spodbujajo ali pomagajo obraniti temeljna načela in vrednote Evropske unije.

Z evropskimi pravicami in vrednotami so močno povezane seksualne in reproduktivne pravice žensk, kar nekatere nazadnjaške politične struje po EU še danes ne morejo doumeti. »Parlament bo glasoval o poročilu, ki poziva države članice, naj zaščitijo in okrepijo seksualno in reproduktivno zdravje in pravice žensk, vključno z dostopom do varnega in legalnega splava,« pravi napovednik tedenskega dogajanja v Parlamentu EU.

V četrtek bo na vrti glasovanje o zaostrovanju evropskih podnebnih predpisov, saj naj bi se zvišal cilj zmanjševanja škodljivih izpustov do leta 2030 na vsaj 55%, medtem ko naj bi EU postala podnebno nevtralna do leta 2050. S tem prehodom so vsaj delno povezana tudi ‘zelena’ sredstva za posamezne regije, ki naj bi podpirala specifične podnebne ukrepe, socialne pravice in okrevanje po pandemiji. Gre za neverjetno vsoto 251 milijard evrov.

Omeniti velja še za četrtek predvideno glasovanje o predlogu glede skupnega podjetja za evropsko visoko-zmogljivostno oz. superračunalništvo, ki bo hkrati koristno za navadne državljane, raziskovalne ustanove, javni upravi in pa tudi gospodarstvu. Sicer bodo ta teden poslanci res imeli veliko dela po raznih odborih. Tako bo govora o krepitvi vloge Evropske agencije za zdravila glede pripravljenosti na krize, o ekonomiji, zaščiti potrošnikov, zdravi hrani, zunanji politiki…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.