Naslovnica Svet & EU V Parlamentu EU o koronavirusu, investicijah in Palestini

V Parlamentu EU o koronavirusu, investicijah in Palestini

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se pričenja tridnevno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Parlamentarci se bodo posvetili odpravljanju posledic pandemije koronavirusa , novem programu Erasmus+, financiranju prehoda k zelenemu gospodarstvu, podpori kulturnemu sektorju in najbrž trenutno najbolj aktualni temi – vojaškim spopadom med Izraelci in Palestinci.
Prizor iz Evropskega parlamenta pred izbruhom pandemije koronavirusa (foto: FB/europeanparliament)

Večina dogajanja na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta bo tako ali drugače povezana s pandemijo koronavirusa. Parlament bo na primer obravnaval predlog glede odpisa pravic intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19, posvetili pa se bodo tudi področju kulture. Glasovali bodo o programu ‘Ustvarjalna Evropa’, ki naj bi kulturnemu in kreativnemu sektorju, vključno z dogodki v živo, zagotovil za 2,2 milijarde naložb.

Vzporedno s tem zasedanjem bodo sestankovali tudi pogajalci Evropskega parlamenta, Sveta EU in Komisije EU. Posvetili se bodo novemu skupnemu potrdilu o Covidu-19, ki bo ljudem poleti omogočilo lažja potovanja po EU. Novo evropsko potrdilo naj bi ob prehodih meja dokazovalo, da je bila oseba cepljena, da je že prebolela koronavirusa ali pa je opravila testiranje z n negativnim rezultatom.

Poleg tega bodo parlamentarci glasovali o skladu za pravični prehod v zeleno ekonomijo, ki bo predvidoma vreden 17,5 milijarde evrov. Predstavljeni bodo predlogi za razogljičenje evropskih sektorjev energetike, industrije in prometa s posebnim poudarkom na uporabo vodika. Sprejeli bodo tudi resolucijo o digitalni prihodnosti Evrope ter pozvali k večji podpori digitalnim novostim in uvajanju umetne inteligence.

»Poslanci bodo najverjetneje odobrili tudi program evropske solidarnostne enote za obdobje 2021-2027, ki podpira prostovoljske dejavnosti mladih v EU in širše. Parlament bo glasoval o novem programu Erasmus+ za obdobje 2021-2027, vrednem 26 milijard evrov, ki bo omogočil bistveno več ljudem, da se udeležijo programov izobraževanja in mobilnosti, med njimi tudi invalidnim osebam, ljudem, ki živijo v revščini ali na oddaljenih lokacija, in migrantom,« so še napovedali.

Med teme parlamentarnega zasedanja pa so v zadnjem trenutku dodali še spopade med Izraelci in Palestinci. Najbrž bodo govorili o eskalaciji nasilja v Gazi, Jeruzalemu in bližnji okolici, morda pa tudi o tem, zakaj so marsikje po Evropi tokrat prepovedali proteste v podporo Palestincem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.