Naslovnica Slovenija Tudi Roglič in Pogačar nosita čelado

Tudi Roglič in Pogačar nosita čelado

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela dvotedenska akcija za večjo varnost kolesarjev v prometu. To nacionalno preventivno akcijo, ki je redno na vrsti v mesecu maju, letos skupaj izvajata Agencija za varnost prometa in enote slovenske Policije.
Kolesarji so najbrž celo najbolj ranljiva skupina v prometu (foto: pixabay.com)

Med 17. in 30. majem bo po vsej Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev v prometu. V teh dveh tednih bodo policisti izvajali poostren nadzor nad kolesarji in tudi obnašanje drugih udeležencev v prometu do voznikov biciklov. Sveži policijski podatki kažejo, da so bili v prvih štirih mesecih letošnjega leta kolesarji udeleženi v kar 247 prometnih nesreč – torej v povprečju nekaj več kot dve nesreči na dan.

Pri tem so jih 145 kolesarji povzročili sami, največkrat zaradi neprilagojene hitrosti, vendar je na primer letos za 17% naraslo narašča število kršitev predpisov zaradi uporabe mobilnega telefona. Tudi alkohol je za marsikaterega kolesarja resna težava. “Zaskrbljujoča je visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki pri kolesarjih letos znaša kar 1,61 promila, 82 % prometnih nesreč, ki so jih povzročili vinjeni, se je končalo s telesno poškodbo.

 89 % vseh prometnih nesreč z udeležbo kolesarja je letos zabeleženih v naselju,” so še zapisali v izjavi za javnost Policije. Sicer letos smrtnih žrtev med kolesarji doslej še ni bilo, vseeno pa je zelo priporočljiva uporaba čelade, saj podatki kažejo, da zaščitna kolesarska čelada opazno zmanjšuje tako resnost poškodb glave, kot tudi njihovo skupno število. Čelada je sicer obvezna le za osebe do 18 leta starosti, vendar ni predpisana izključno za voznike koles.

»Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi različnih električnih naprav (e-skuter, hoverboard …). Čelada mora biti ustrezne velikosti, da je dovolj trdno nameščena na glavi, tako da sega sprednji rob dva prsta nad obrvmi ter da so trakovi na čeladi zapeti in zategnjeni,« so še spomnili s Policije.

Prav tako je bolje, da med vožnjo s kolesom ne uporabljamo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj nas to ovira pri zaznavanju prometa okrog nas in ostalega dogajanja v neposredni okolici. Policija je opozorila še ostale dejavnike za večjo varnost kolesarjev – na tehnično brezhibnost kolesa, na upoštevanje cestnoprometnih pravil, na vidnost kolesarjev in na odgovorno obnašanje v prometu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.