Naslovnica Svet & EU V Parlament EU za uvod prihaja prva runda proizvajalcev cepiv

V Parlament EU za uvod prihaja prva runda proizvajalcev cepiv

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se po dolgem poletnem premoru počasi vrača na delo. En od prvih uradnih dogodkov bo sestanek s prvimi štirimi farmacevtskimi podjetji, ki so v zadnjih dveh letih razvijala cepiva in terapevtske artikle za boj proti koronavirusu Covid 19.
V Parlament EU za uvod prihaja prva runda proizvajalcev cepiv

Glede sestanka malce preseneča le predvideni čas trajanja – kar tri ure in pol (foto: Torsten Simon/pixabay.com)

V ponedeljek, 5. septembra, bo v poslopju Evropskega parlamenta v Bruslju ves popoldan namenjen sestanku s prvimi štirimi farmacevtskimi podjetji, ki so v zadnjih dveh letih razvijala cepiva in terapevtske artikle za koronavirus Covid 19. Od 15. ure pa vse do 18.30 bo posebni parlamentarni odbor za Covid-19 (COVI) gostil predstavnike družb Astra Zeneca, Moderna, Sanofi in Gilead Sciences.

»Delili bodo svoje poglede na preteklo in sedanjo proizvodnjo, distribucijo in pravičen dostop do cepiv in terapevtikov za COVID-19. Razprava se bo verjetno osredotočila na delo pri razvoju cepiv za nove različice, postopek avtorizacije, preglednost pogodb, pa tudi ukrepe za zagotovitev dostopa do cepiv proti covidu-19 in zdravljenja za države z nizkimi in srednjimi dohodki,« so pojasnili z Evropskega parlamenta.

Nato bo čez dober mesec, natančneje 10. oktobra COVI gostil še drugo srečanje s farmacevtsko industrijo in sicer bodo tedaj prisotni predstavniki družb Pfizer, GSK, CureVac in Novavax. Odbor COVI Parlamenta EU obstaja šele od meseca marca letošnjega leta, njegovo delo pa je razdeljeno na 4 področja. To so segmenti zdravja, demokracije in temeljnih pravic, družbenega in gospodarskega vpliva bolezni ter globalnih vidikov pandemije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.