Naslovnica Svet & EU Michel o mirovnem procesu v Libiji in o beguncih

Michel o mirovnem procesu v Libiji in o beguncih

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem, ko je velika večina struktur Evropske unije že od pričetka meseca aprila navidezno povsem neaktivna, pa je bil kljub Velikonočnim praznikom presenetljivo aktiven predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ta je v nedeljo obiskal prestolnico Libije, včeraj je bil v Tuniziji, danes pa je skočil še do Turčije.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel z novo zunanjo ministrica Libije Najlo Mangoush (foto: FB Charles Michel)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je med nedeljskim obiskom Libije v prestolnici Tripoliju sestal s premierjem Abdulom Hamidom Al-Dabaibo in tudi z zunanjo ministrico Najlo Mangoush. Obisk je bil posvečen podpori EU mirovnemu procesu, saj v Libiji že od lani ni večjih spopadov, politični dialog pa daje prve konkretne rezultate.

Tako so pred kratkim v Libiji dobili nov predsedniški svet, predstavniški dom parlamenta pa je imenoval tudi vlado narodne enotnosti. »Zapovedujemo vam, da se združite v duhu narodne enotnosti in sprave. Imate edinstveno priložnost, da zgradite enotno, suvereno, stabilno in uspešno državo. Ustvarili ste priložnost za obnovo svoje države.

Toda predpogoj je en: vsi tuji borci in vojaki morajo zapustiti državo. Izvajanje sporazuma o premirju in spoštovanje embarga na orožje ZN bosta v tem procesu ključnega pomena,« je med drugim poudaril Michel. Spomnil je, da je EU v zadnjih mesecih že pomagala Libijcem, zlasti na področju gospodarskega upravljanja in zagotavljanja storitev.

V kratkem pa bo prek mehanizma COVAX-a EU v Libijo poslala 57.000 odmerkov cepiv. Sicer naj bi bile letos 24. decembra v Libiji na vrsti volitve, EU pa naj bi še pomnožila svoje aktivnosti glede te države, ki jo že dolga leta pretresa državljanska vojna. Pri tem bo EU zahtevala spoštovanje temeljev pravne države, človekovih pravic in enakosti spolov.

EU skrbijo tudi migracije, zato je Michel po Libiji obiskal tudi Tunizijo, danes pa še Turčijo. Tam se bo najprej srečal s predstavniki različnih agencij Združenih narodov, kasneje pa skupaj s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen  tudi s predsednikom Erdoganom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.