Naslovnica Magazin V Mariboru so zagnali superračunalnik Vega

V Mariboru so zagnali superračunalnik Vega

Avtor: Spletno Uredništvo
V Mariboru je danes začel tudi uradno delovati superračunalnik Vega. Gre za nov in obenem prvi superračunalniški sistem, ki jih v okviru skupne evropske iniciative za digitalizacijo pravkar vzpostavljajo po Evropi.
Slovenija je od danes dokončno na superračunalniškem zemljevidu sveta (foto: MIZS/gov.si)

Superračunalnik, ki ga gosti Institut informacijskih znanosti v Mariboru (IZUM), je bil poimenovan po znanem slovenskem matematiku Juriju Vegi. Osnovni namen vzpostavitve delovanja superračunalnika Vega je spodbujanje razvoja znanosti, raziskovanje in inovacij v EU. Konkretno bo ta superračunalnik uporaben za nove aplikacije na različnih področjih znanosti, javne uprave in industrije, še posebej pa pri strojnem učenju, umetni inteligenci in visoko-zmogljivostnih analizah podatkov.

Poleg tega bo slovenskim znanstvenikom bo omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih, kar bo dodatno pomagalo pri razvoju znanosti in gospodarstva ter globalni prepoznavnosti Slovenije v segmentu najsodobnejših tehnologij. Pri projektu so sodelovali Univerza v Mariboru, IZUM, Fakulteta za informacijske študije Novo mesto,  ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZS), Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS, Arnes in še nekatere raziskovalne organizacije.

»Vega je del projekta, skupaj vrednega milijardo evrov, ki je Slovenijo umestil na zemljevid evropskega superračunalniškega ekosistema. Projekt Vega je skupna naložba v višini 17,2 milijona EUR, ki ga delno, v višini 65,8 %, sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v obsegu 34,2 % pa ga sofinancira Skupno podjetje EuroHPC,« so ob tej priložnosti glede finančne strukture projekta pojasnili z MIZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.