Naslovnica Trendi V treh stenah tri srede zapored na TV SLO

V treh stenah tri srede zapored na TV SLO

Avtor: Spletno Uredništvo
Na TV SLO 1 se jutri pričenja nova poljudnoznanstvena serija ‘V treh stenah’. Govora bo o slovenskih gorah in alpinizmu, zgodba pa bo gledalce naslednje tri srede ob 17.25 popeljala v severno steno Triglava, steno Lučkega Dedca in v steno Begunjščice.
V treh stenah tri srede zapored na TV SLO

Spektakularen prizor iz nove televizijske serije V treh stenah (foto: RTV SLO)

Ni skrivnost, da je ljubezen do gora prisotna pri marsikaterem Slovencu. Zato bo tudi nove serija treh oddaj na prvem programu TV Slovenija pritegnila veliko pozornosti. Jutri in naslednji dve srede v mesecu maju bo ta tridelna serija na sporedu ob 17.25, gledalcem pa bo predstavila slovenski gorski svet od Karavank prek Julijskih Alp do Kamniško-Savinjskih Alp. Prvi del so poimenovali ‘Steber’.

»V prvem delu se bomo v Julijskih Alpah spoznali z najveličastnejšo kuliso naših gora − več kot kilometer visoko severno steno Triglava. Z alpinistoma Matijo Volontarjem, Žigo Oražmom in gorskim vodnikom Tomažem Jakofčičem bomo opravili zahteven plezalni vzpon po Čopovem stebru. Vzpon nad prepadi bodo dopolnjevali intimni pogledi vseh treh protagonistov, gorske vodnice Tine Di Batista in zgodovinarja dr. Petra Mikše,« pravi napovednik RTV SLO.

Druga oddaj bo posvečena Kamniško-Savinjskim Alpam, oziroma navpični steni Lučkega Dedca, tretja pa Karavankam in sicer steni Begunjščice. Vse tri zgodbe V treh stenah bo dopolnjeval alpinist in zgodovinar Peter Mikša, ki slovenski alpinizem spremlja že od prelomne jugoslovanske odprave na Makalu leta 1975, katera je postala temelj za uspešno osvojitev Everesta leta 1979.

S Televizije Slovenija pa so še spomnili, da se je alpinizem pri nas začel pred skoraj 300 leti. Na Triglav so se slovenski alpinisti kot prvi v zgodovini povzpeli leta 1778. Za primerjavo, prvi vzpon na Mont Blanc je uspel šele leta 1786. Seveda je razlika v višini očitna, toda razlikuje se tudi tehnična težavnost obeh vzponov in sicer je bilo vsaj tedaj težje priti na Triglavu kot pa na najvišjo goro alpske Evrope – Mont Blanc.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.