Naslovnica Magazin V Mariboru bodo aprila zagnali superračunalnik Vega

V Mariboru bodo aprila zagnali superračunalnik Vega

Avtor: Spletno Uredništvo
Aprila bo začel dokončno delovati superračunalnik Vega, nova infrastruktura EuroHPC na petaravni, ki ga bo gostil Institut informacijskih znanosti v Mariboru. Slovenija se bo tako dokončno zasidrala v evropski ekosistem visokozmogljivostnega računalništva.
V Mariboru bodo aprila zagnali superračunalnik Vega

Vega lahko opravi več kot 6,9 petaflopov oz. 6,8 milijona bilijonov izračunov na sekundo (foto: FB COBISS- IZUM )

Superračunalnik Vega, ki je bil poimenovan po znanemu slovenskem matematiku Juriju Vegi, je bil pravkar sestavljen in bo aprila lahko pričel delovati. Podjetje Atos je namreč  zaključilo postavitev kompleksnega sistema, nato pa sta Skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU) in mariborski Institut informacijskih znanosti (IZUM) podpisala prevzem celotne opreme oz. sistema.

»Vega bo podpiral razvoj vodilnih aplikacij na področju znanosti, javne uprave in industrije v številnih panogah, še posebej pa na področjih strojnega učenja, umetne inteligence in visokozmogljivostne analize podatkov. Superračunalnik Vega sofinancirata Skupno podjetje EuroHPC iz evropskih sredstev in IZUM; skupna vrednost investicije znaša 17, 2 milijona evrov,« so med drugim pojasnili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS).

Že z zagonom ‘Jurčka’ Vege se bo opazno povišala računska moč, ki je trenutno na voljo v Evropi. Do konca letošnjega leta pa naj bi bilo na različnih lokacijah po državah članicah Evropske unije postavljenih še sedem superračunalnikov, kar bo ustvarilo enega najbolj naprednih superračunalniški ekosistemov na planetu in tako državam EU omogočilo primat na tem področju.

Računska moč Vege bo okrepljena s štirimi superračunalniki EuroHPC na petaravni (postavljeni bodo v superračunalniških centrih LuxProvide Luksemburg, Sofiatech  Bolgarija, IT4Innovations National Supercomputing Centre Češka in Minho Advanced Computing Centre Portugalska) ter s tremi superračunalniki EuroHPC, ki bodo skoraj na eksaravni (CSC – Center IKT Finska, CINECA Italija in Barcelona Supercomputing Centre Španija).

»Z zagonom Vege, največjega superračunalnika v Sloveniji, smo v okviru operacije HPC RIVR s pomočjo evropskih sredstev in veliko lastnega vložka pridobili največjo raziskovalno infrastrukturo, ki je pomembna za naše raziskovalne projekte, razvoj znanosti in gospodarstva,« pa je ob tem pomembnem dogodku poudaril Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.