Naslovnica Šport Motociklisti pričenjajo svetovno prvenstvo v Katarju

Motociklisti pričenjajo svetovno prvenstvo v Katarju

Avtor: Spletno Uredništvo
S prihodom pomladi se na sceno vračajo tudi avto-moto športi. Konec tedna se v Katarju pričenja novo sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu.
Motociklisti pričenjajo svetovno prvenstvo v Katarju

Avstralec Jack Miller bo letos prva violina tovarniške ekipe Ducatija (foto: FB JM)

V nedeljo, 28. marca bo na sporedu prva dirka nove tekmovalne sezone 2021 za motocikliste – Velika nagrada Katarja. Po seriji lanskih odpovedih, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, pa se bo letos sezona le začela pod reflektorji steze v Losailu. Prav tako sezona ne bo okrnjena kot lanska in tudi dirkališč bo ponovno o precej več kot lani, ko se je karavana izognila Avstraliji, ameriškim stezam ter delu azijskih dirk.

Letos je v svetovnem prvenstvu razreda MotoGP predvidenih kar 21 dirk. VN Katarja bo čez teden dni sledila še VN Dohe, sicer letos ne bo dveh (ali celo treh) dirk zapored na istem dirkališču. Glede stez sicer še naprej prednjačijo prizorišča na evropskih tleh, kjer pa letos ne bo na sporedu VN Češke v Brnu. Po drugi strani se prvič po letu 1982 med žive vrača Velika nagrada Finske, medtem ko tudi letos ne bo GP dirk na stezah, ki se nahajajo na ameriškem kontinentu.

Glede favoritov za naslov svetovnega prvaka je najbrž prvi kandidat branilec naslova Španec Mir, ki bo imel in rojaku in moštvenem tovarišu pri Suzukiju Rinsu zelo velikega tekmeca. Resen konkurent za naslov bo zagotovo Avstralec Miller z Ducatijem, pri Yamahi pa bosta morala Vinales in Quartararo pokazati manj nihanj kot lani, če želita postati svetovna prvaka. Pri Hondi vsi čakajo na povratek Marqueza, ki pa ga v Katarju še ne bo na stezi.

Poleg tega pa je tudi steza v Katarju malce specifična in nekaterim bolj ustreza kot drugim, zato bodo prava razmerja moči jasne šele sredi maja, ko bodo pod streho prve tri dirke v Evropi. Za slovensko tržišče bodo sicer televizijske pravice že 15. leto zapored pri medijski družbi Pro Plus, kar pomeni, da bodo petkovi in sobotni treningi na voljo na programu VOYO, v soboto ob 16. 20 bodo na Kanalu A uradne kvalifikacije in v nedeljo ob 17. uri še start uvodne dirke sezone.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.