Naslovnica Slovenija V izboru za Naj planinsko kočo dvojna zmaga za PD Preddvor

V izboru za Naj planinsko kočo dvojna zmaga za PD Preddvor

Avtor: Spletno Uredništvo
Letos se je izbora za ‘Naj planinska kočo’ udeležilo 152 slovenskih planinskih koč, nazadnje pa sta zmagali Zavetišče v Hudičevem borštu med visokogorskimi kočami in Planinska koča na Sv. Jakobu v kategoriji planinskih koč. To pomeni, da je bilo v 9. izdaji te akcije Planinsko društvo Preddvor kot prvo okronano kar z dvojno krono.
V izboru za Naj planinsko kočo dvojna zmaga za PD Preddvor

Koča na Sv. Jakobu in Zavetišče v Hudičevem borštu – najboljši koči za letos (foto: PD Preddvor/PZS))

Pravkar se je končal letošnji izbor za najboljše planinske koče v Sloveniji. Akcijo ‘Naj planinska koča’, ki je bila tokrat na vrsti že devetič, skupaj organizirata spletni portal Siol.net in Planinska zveza Slovenije (PZS). Uporabniki oz. so bralci novičarskega portala Siol.net so z glasovanjem izbirali med 152 planinskimi kočami, od katerih je bilo 29 v kategoriji visokogorskih koč in 123 v kategoriji nižje ležečih planinskih koč.

Naziv ‘Naj planinska koča 2023’ je pripadel Planinski koči na Sv. Jakobu (961 m, PD Preddvor), ‘Naj visokogorska planinska koča 2023’ pa je postalo Zavetišče v Hudičevem borštu (1328 m, PD Preddvor). Pri izboru je tokrat glasovalo več kot 7.800 različnih uporabnikov, oddanih pa je bilo več kot 22.100 glasov. »Sodelujoči v akciji so planinske koče ocenjevali po treh kriterijih – urejenosti, gostoljubju in ponudbi. Po vsakem je bilo mogoče dodeliti od ene do treh točk.

Posamezni planinski koči so tako lahko skupaj dodelili največ devet točk. Točke so se med seboj seštevale in na koncu sta zmagali planinski koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli največ točk oziroma najvišjo skupno oceno,« so pojasnili v sporočilu za javnost. Tudi letos je en uporabnik za posamezno planinsko kočo lahko  med celotnim obdobjem glasovanja glasoval samo enkrat.

Akcija ‘Naj planinska koča’, ki je tokrat trajala od 31. maja pa vse do 5. septembra, sicer ni namenjena zgolj promociji planinskih aktivnosti in aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi. Posvečena je namreč tudi ozaveščanju javnosti glede odgovornega ravnanja v naravi in varnem obisku slovenskih gora.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.