Naslovnica Magazin Komisija EU in prvih šest vratarjev po Aktu o digitalnih trgih

Komisija EU in prvih šest vratarjev po Aktu o digitalnih trgih

Avtor: Spletno Uredništvo
S Komisije EU prihaja novica, da so v skladu z ‘Aktom o digitalnih trgih’ prvič imenovali šest ‘vratarjev’- to so družbe Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft. Komisija EU imenuje digitalne platforme za ‘vratarje’, če prek jedrnih platformnih storitev zagotavljajo pomemben stični portal med podjetji in potrošniki. Zakonska novost pa platformam predvsem prinaša vrsto novih obveznosti.
Komisija EU in prvih šest vratarjev po Aktu o digitalnih trgih

Grafični prikaz digitalnih novosti glede novoimenovanih vratarjev (foto: ec.europa.eu)

Evropska komisija lahko na podlagi Akta o digitalnih trgih določi digitalne platforme za vratarje, če slednje prek jedrnih platformnih storitev zagotavljajo pomemben stik med podjetji in potrošniki. Današnji sklepi o imenovanju družb Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft sledijo 45-dnevnemu pregledu, ki ga je opravila Komisija EU, potem ko jo je teh 6  družb (in tudi družba Samsung) obvestilo o tem, da bi lahko postale vratarji.

»Navedenih šest vratarjev bo moralo zdaj v šestih mesecih zagotoviti, da vse njihove imenovane jedrne platformne storitve v celoti izpolnjujejo obveznosti, določene v aktu o digitalnih trgih. Obenem je začela štiri preiskave trga, da bi podrobneje ocenila trditve podjetij Microsoft in Apple, da se nekatere njune jedrne platformne storitve kljub doseganju mejnih vrednosti ne štejejo za vratarje,« sporočajo s Komisije EU.

Le-ta bo spremljala stopnjo izpolnjevanje obveznosti. Če vratar ne bo izpolnjeval obveznosti, določenih v Aktu o digitalnih trgih, lahko Komisija podjetju najprej naloži globo v višini do 10 % njegovega celotnega svetovnega prometa, nato se v primeru ponovne kršitve zviša do največ 20 %, v primeru sistematičnih kršitev pa naj bi Komisija od vratarja lahko celo zahtevala, da proda podjetje ali njegove dele (in uporabila še druga pravna sredstva).

Poleg tega je Evropska komisija že začela z novo preiskavo trga, da bi podrobneje ocenila, ali bi bilo treba tudi storitev iPadOS podjetja Apple imenovati za vratarja, čeprav ne dosega mejnih vrednosti. Komisija EU se je še odločila, da storitev Gmail, Outlook.com in Samsung Internet Browser zaradi argumentiranih proti-dokazov ne bo imenovala za jedrne platformne storitve. Podjetje Samsung tako ni bilo imenovano za vratarja v zvezi z nobeno storitvijo.

Jedrne platformne storitve pa v tem primeru spletne posredniške storitve, kot so trgovine z aplikacijami, spletni iskalniki, storitve družbenega mreženja, nekatere sporočilne storitve, storitve platform za izmenjavo videov, virtualni pomočniki, spletni brskalniki, storitve računalništva v oblaku, operacijski sistemi, spletne tržnice in oglaševalske storitve, zato je moč isto družbo določiti za vratarja pri več jedrnih platformnih storitvah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.