Naslovnica Svet & EU V evropskih vodah je še vedno preveč nitratov

V evropskih vodah je še vedno preveč nitratov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije tokrat prihaja opozorilo glede izvajanja direktive o nitratih, saj je bilo ugotovljeno, da so nitrati še vedno vzrok za onesnaževanje vode marsikje v EU.
Nitrati se iz njiv, vrtov, sadovnjakov in vinogradov zlivajo v reke, od tam pa … (foto: SJ)

V državah Evropske unije so se koncentracije nitratov v površinskih in podzemnih vodah sicer opazno zmanjšale v primerjavi s stanjem pred sprejetjem direktive EU o nitratih leta 1991. Vseeno pa zadnje poročilo ugotavlja, da je bil v zadnjih desetih letih dosežen preskromen napredek, veliko držav članic EU pa je še naprej močno zaskrbljenih zaradi onesnaževanja vod s hranili (med katere sodijo tudi nitrati) iz kmetijstva.

Sicer so podatki iz pred-koronskega obdobja med leti 2016 in 2019, meritve pa kažejo, da je v državah članicah Evropske unije 14,1 % podzemnih voda še vedno presegalo mejno koncentracijo nitratov, določeno za pitno vodo. “Kjer so nacionalni organi in kmetje očistili vode, je to pozitivno vplivalo na oskrbo s pitno vodo in biotsko raznovrstnost ter na sektorje, kot sta ribištvo in turizem, ki so od njiju odvisni.

Kljub temu je prekomerno gnojenje v številnih delih EU še vedno težava,” pravijo na Evropski komisiji in napovedujejo, da bo potrebno v skladu z evropskim zelenim dogovorom čim prej sprejeti odločne ukrepe, da bi dosegli trajnostno kmetijstvo in zaščitili oskrbo z vodo. Cilj je zmanjšanje prisotnosti hranil za vsaj 50 % do leta 2030, za kar bodo potrebni novi ukrepi na nacionalni in regionalni ravni v večini držav članic EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.