Naslovnica Gospodarstvo Slovenija v številkah AJPES-a

Slovenija v številkah AJPES-a

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) redno sporočajo zadnje novosti s svojih delovnih področij, prav tako pa tudi redno objavljajo statistične podatke o številkah in trendih na državni ravni.
AJPES objavlja tako analize o minulem letu, kot tudi sveže letošnje podatke (foto: FB AJPES)

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) poleg objavljanja novic in najrazličnejših obvestil s svojih delovnih področij, vodi tudi posebno rubriko ‘Slovenija v številkah’. V tej rubriki so pri AJPES-u zbrali nekaj najbolj zanimivih statističnih podatkov o poslovanju slovenskih gospodarskih subjektov za lansko leto, ne glede na vrsto subjekta.

»Društva in nepridobitne organizacije predstavljajo pomemben del civilne družbe. V letu 2020 je bilo v 23.203 društvih 4.718 zaposlenih in ustvarila so 557 mio EUR prihodkov, 6.672 nepridobitnih organizacij pa je zaposlovalo 7.619 delavcev, ki so ustvarili 527 mio EUR prihodkov,« so na primer pri AJPES-u v številkah predstavili delovanje slovenskih društev in neprofitnih organizacij v letu 2020.

Poleg tega pa so se lotili tudi podatkov iz letošnjega leta. Tako so med drugim ugotovili, da se večletni trend upadanja števila neporavnanih obveznosti nadaljuje tudi v letu 2021. Izračunali so, da so se povprečne dnevne neporavnane obveznosti v prvih treh kvartalih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu 2020 pri pravnih osebah zmanjšale za 27,3 milijona evrov, pri samostojnih podjetnikih in drugih fizičnih osebah pa za 7,5 milijona evrov.

Plačilna disciplina je torej po podatkih AJPES-a vse boljša. Predstavili pa so tudi izjemno sveže podatke za prejšnji mesec (september 2021 v primerjavi s predhodnim mesecem). Glede gospodarstva so zapisali, da je bilo novoustanovljenih gospodarskih družb 326 (+ 33 %), da je bilo 1.906 ‘novoustanovljenih’ samostojnih podjetnikov (+ 63 %), da je bilo 114 začetih insolvenčnih postopkov oz. stečajev, prisilnih poravnav in likvidacij (+ 65 %).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.