Naslovnica Slovenija Teden učenja oživljanja

Teden učenja oživljanja

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto 16. oktobra se obeležuje Svetovni dan oživljanja. Zato že od začetka tedna po vsej državi poteka akcija ‘Slovenija oživlja!’, ki je namenjena osveščanju o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev.
Po vsej državi že poteka akcija ‘Slovenija oživlja!’ (foto: RKS/Aleš Černivec)

Akcija ‘Slovenija oživlja!’ povezuje različne organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s prvo pomočjo in s promocijo oživljanja. Rdečemu križu Slovenije, Slovenskemu reanimacijskemu svetu in študentom medicine z obeh regionalnih društev se bodo tokrat pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter premierno tudi nekateri prvi posredovalci.

Medijski partner akcije pa je ostal radio Val 202, na katerem že vrsto leto pripravljajo posebno oddajo z naslovom ‘Sekunde rešujejo’. Skupen trud vseh sodelujočih pri akciji je seveda namenjen reševanju človeških življenj, zato želijo z vsemi predvidenimi aktivnostmi dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu hitre prepoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

»V Sloveniji srčni zastoj doživi približno 1700 oseb na leto oziroma 3-5 oseb vsak dan. Še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 70 % srčnih zastojev zgodi doma.

Najverjetneje boste oživljali svojca, prijatelje, sodelavce,« pravi Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta. Aktivnosti, ki so se pričele včeraj, se bodo odvijale cel teden, na njih pa se bodo prisotni učili, kako izvajati temeljne postopke pri odrasli osebi ter pri dojenčku ali otroku. Točni termini in lokacije so dostopni na spletni strani Rdečega križa Slovenije in akcije ‘Slovenija oživlja!’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.