Naslovnica Svet & EU V Evropskem parlamentu se lahko še vse močno zaplete

V Evropskem parlamentu se lahko še vse močno zaplete

Avtor: Spletno Uredništvo

Sprejetje dogovora Evropskega sveta o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje še vedno odmeva. Po zadnjih izračunih naj bi Slovenija do leta 2030 prejela kar 10,5 milijard evrov, od tega bo dve tretjini nepovratnih sredstev. Vendar pa bo moral dogovorjeno na Evropskem svetu najprej potrditi še Evropski parlament, kjer se utegne zgodba močno zaplesti. Parlament namreč pogojuje potrditev sporazuma z upoštevanjem norm pravne države in nekaterih dodatnih finačnih zahtev. 

V Evropskem parlamentu se lahko še vse močno zapleteEvropski liderji so se po maratonskem zasedanju le dogovorili, zastopniki ljudstva v Parlamentu EU pa še niso rekli svoje zadnje besede (foto: consilium.europa.eu)

 

Po utrujajočem večdnevnem dogovarjanju so se zastopniki držav članic EU in Evropske komisije le sporazumeli, kako naj bi razdelili milijarde evrov, ki jih bo Evropa potrebovala za okrevanje po pandemiji koronavirusa in nadaljnji razvoj gospodarstva. Na koncu je večina prisotnih sijala od sreče, saj so se po drugem najdaljšem zasedanju v zgodovini struktur EU le uspeli sporazumeti o načinih delitve sredstev in njihovi višini.

Dogovor je bil sprejet tako glede dolgoročnega proračuna EU, kot tudi glede fonda za okrevanje. Po reakcijah nekaterih politikov po doseženem dogovoru se zdi, da mnogi še sami niso verjeli, da jim bo sploh uspelo. Potem pa so veselo razglašali zgodovinsko zmago, pri tem pa so najbrž pozabili, da so samo opravili svoje delo – točno to, za kar so bili izvoljeni, oziroma izbrani in za to delo so tudi dobro plačani.

Sicer naj bi po podatkih Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Slovenija v prihodnjem desetletju prejela kar 10,5 milijard evrov. Od tega bo 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev. A zgodbe še ni konec, saj mora sprejeto na Evropskem svetu (katerega sestavljajo voditelji držav ali vlad držav članic EU, njegov predsednik in predsednica Komisije EU) sedaj potrditi še Parlament EU, kjer pa se utegne zaplesti.

“Skrbi nas prihodnost, v kateri se izgublja evropska solidarnost in skupnosti. Evropski parlament je določil svoje prednostne naloge in pričakuje, da bodo izpolnjene. Večletni finančni okvir mora biti sposoben srednjeročno obravnavati glavne izzive, s katerimi se sooča Evropa, kot so zeleni dogovor, digitalizacija, ekonomska odpornost in boj proti neenakosti. Takoj so potrebna nova lastna sredstva.

Potrebujemo tudi ukrepe za zagotovitev učinkovite obrambe pravne države. Poleg tega je Parlament večkrat pozval k koncu popustov. Če ti pogoji niso zadostno izpolnjeni, Evropski parlament ne bo dal soglasja. COVID-19 je še vedno tu in opažamo nove izbruhe v Evropi. Bolj kot kdaj koli prej je treba delovati hitro in pogumno,” je jasno opozoril predsednik Parlamenta EU David Sassoli.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.