Naslovnica Svet & EU V evropskem parlamentu o prihodnosti oceanov

V evropskem parlamentu o prihodnosti oceanov

Avtor: Spletno Uredništvo

 Onesnaževanje oceanov in klimatske spremembe so že dosegle stopnjo, ko tudi najvišje politične strukture skrbi za prihodnost. Tokrat so v Evropskem parlamentu odrli vrata za javnost in povabili k udeležbi na bližnjo konferenco, kjer bo govora o prihodnosti oceanov.

plastika 2Alarm hudega zastrupljanja oceanov s plastiko je že zazvonil, sedaj bo potrebno reagirati (foto: europarl.europa.eu)

 

Oceani so ključnega pomena za svet in tudi za Evropo. Zdrava morja se ponašajo z bogato biodiverziteto, imajo funkcijo podnebnih regulatorjev, zagotavljajo oskrbo s hrano, evropskemu gospodarstvu pa vsako leto prispevajo kar 566 milijard evrov prometa, s čemer zagotavljajo službe 3,5 milijonom Evropejcem. Vendar pa so oceani pod vse večjim pritiskom zaradi preobsežnega ribolova, onesnaženja s plastičnimi odpadki in podnebnih sprememb.

Če človeštvo želi ohraniti krhke morske ekosisteme, mora najti trajnostni model sobivanja z oceani. Sredi marca bo zato Evropski parlament gostil konferenco o prihodnosti oceanov. Panelne razprave se bodo osredotočale na tri osrednje problematike: globalno upravljanje oceanov, trajnostno modro gospodarstvo, čista morja (in oceani) do leta 2030.

Konferenca bo potekala 19. marca v plenarni dvorani Evropskega parlamenta v Bruslju. “Ste zaskrbljeni nad tem, kaj se dogaja z oceani? Vas zanima, kaj lahko glede tega storimo? Udeležite se konference na visoki ravni, ki bo v Evropskem parlamentu potekala 19 marca,” vabijo s parlamenta EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.