Naslovnica Svet & EU V Evropi ne bi smelo biti mesta za sovraštvo do drugih

V Evropi ne bi smelo biti mesta za sovraštvo do drugih

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko je teroristični napad Hamasa na Izrael povzročil ogorčenje po vseh državah EU, se zaradi izraelskih napadov na palestinske civiliste javno mnenje po državah EU vse bolj obrača proti Izraelu. V državah EU je v zadnjih dneh prišlo do vrste napadov na judovske tarče, tako da so se včeraj z obsodbo morali oglasiti tudi z Evropske komisije.
V Evropi ne bi smelo biti mesta za sovraštvo do drugih

Politični vrh EU je takoj izrazil svojo solidarnost po napadu Hamasa na Izrael (foto: FB European Parliament)

Nasilje povzroča novo nasilje in ta začarani krog nasilja se v Izraelu in Palestini neprekinjeno vrti že vsaj od konca II. svetovne vojne. Podobno, kot mnogi danes nočejo razumeti, da v Gazi ne živi 2 milijona palestinskih teroristov, ampak je (po podatkih ameriškega Nacionalnega protiterorističnega centra) članov Hamasa največ 25.000, tako tudi drugi ne razumejo, da niso vsi židi po svetu naklonjeni izraelski anti-palestinski politiki.

Tako je v zadnjih dneh prišlo do serije antisemitskih incidentov po EU, zaradi katere se je včeraj odzvala tudi Evropska komisija, ki običajno ob nedeljah ni aktivna. S Komisije EU so izrazili svojo solidarnost judovskim skupnostim po vsej Evropi, najostreje obsodili incidente in dodali, da so to napadi na temeljne skupne vrednote EU in kar celotnemu načinu življenja v EU. Obsodili pa so tudi proti-muslimanske izpade.

»Videli smo ponovni razmah antisemitskih incidentov in retorike v Evropski uniji in po svetu: molotovke vržene na sinagogo v Nemčiji, Davidove zvezde razpršene po stanovanjskih zgradbah v Franciji, oskrunjeno judovsko pokopališče v Avstriji, napadi na judovske trgovine in sinagoge v Španiji, demonstranti so vzklikali sovražna gesla proti Judom. Ta podla dejanja najostrejše obsojamo. Gredo proti vsemu, kar Evropa zagovarja. 

Upreti se moramo temu porastu antisemitizma, pa tudi porastu proti-muslimanskega sovraštva, ki smo mu bili priča v zadnjih tednih – čemur ni mesta v Evropi,« so med drugim sporočili v izjavi za javnost Komisije EU in dodali, da bo EU še naprej ščitila blaginjo vseh svojih skupnosti, etničnih, verskih ali drugih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.