Naslovnica Slovenija Dnevi bakalaja so zadnja letošnja kulinarična akcija v Izoli

Dnevi bakalaja so zadnja letošnja kulinarična akcija v Izoli

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub nevihtnemu vremenu in poplavam se je v Izoli konec tedna pričela zadnja letošnja kulinarična akcija. Vse do nedelje, 19. novembra, bo tako Izola v znamenju priljubljenega ribjega namaza, imenovanega bakala.
Dnevi bakalaja so zadnja letošnja kulinarična akcija v Izoli

Osnova za bakala, ki ga ponekod imenujejo bakalar, je posušena riba polenovka (foto: TZI)

Ni skrivnost, da je bil ribji namaz bakala v preteklosti na Primorskem tako cenjen, da je bil na mizah le za največje praznike – predvsem v postnem času pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki. Danes je bakala v trgovinah s hrano na voljo vso leto, poleg tega pa ga marsikje po gostilnah in restavracijah vsakodnevno ponujajo kot hladno predjed. Med ‘Dnevi bakalaja’ pa ga bodo pri številnih lokalnih gostinskih ponudnikih pripravili še na druge načine.

»Na Turističnem združenju Izola, ki aktivno spodbuja sodelovanja in promocijo, so letos ustvarili tudi zgodbe ponudnikov, ki se vključujejo v kulinarične ‘Dneve bakalaja’. Intervjuji ponujajo vpoglede v njihova življenja in delo ter ponujajo zanimive razmisleke, ki vabijo obiskovalce, da jih spoznajo tudi preko osebnih zgodb,« so ob letošnjih Dnevih bakalaja, ki bodo trajali do 19. novembra, še povedali s Turističnega združenja Izola (TZI).

Dodali so, da so v teh zgodbah predstavili tudi posebne jedi, ki jih nudijo na ‘Dnevih bakalaja’, kot so na primer kalamari, polnjene z bakalajem in polento ter rezanci z bakalajem, panceto, češnjevim paradižnikom in ovčjim sirom. Vse te kulinarične zgodbe so objavljene na spletni strani TZI, ki se imenuje ‘Visit Izola’, tam pa so objavljeni predstavljeni tudi mnogi recepti za tiste, ki bi si malce istrske kulinarike radi dočarali kar v domači kuhinji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.