Naslovnica Svet & EU V EU je bil že dosežen ključni mejnik cepljenja

V EU je bil že dosežen ključni mejnik cepljenja

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije prihaja vest, da je EU že avgusta dosegla tako imenovani ‘ključni mejnik’ cepljenja proti koronavirusu Covid 19 – cepljeno je bilo 70 % odrasle populacije EU. To z drugimi besedami pomeni, da je več kot 256 milijonov odraslih v EU prejelo celotno cepljenje.
Prizor z julijskega srečanja na Cipru, ki je bilo posvečeno okrevanju po pandemiji (foto: FB EU Commision)

Predpogoj za izpolnitev načrta Evropske komisije glede tako imenovanega ‘ključnega mejnika’ cepljenja proti koronavirusu Covid 19 je bil izpolnjen že v mesecu juliju, saj so morale vse države članice EU prejeti dovolj odmerkov cepiva za dokončanje popolnega cepljenja za 70 % odraslega prebivalstva. Kljub poletnim počitnicam so se množična cepljenja po državah nadaljevala in predvideni cilj je bil očitno dosežen.

»Polno cepljenje 70 % odraslih v EU že avgusta je velik dosežek. Vendar pandemija še ni končana. Potrebujemo več. Vse, ki se lahko cepijo, pozivam, naj to storijo. Pri cepljenju pa moramo pomagati tudi preostalemu svetu. Evropa bo pri teh prizadevanjih še naprej podpirala svoje partnerje, zlasti države z nizkimi in srednjimi dohodki,« je ob tem izjavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ko so se lani decembra pričela prva cepljenja po EU (in tudi po Sloveniji), je obstajala bojazen, da bo šlo vse skupaj prepočasi in da bo za dosego cilja 70 % cepljenega celotnega prebivalstva EU potrebnega precej več časa. A so se skupna evropska prizadevanja vseeno obrestovala, vsaj glede skrajšanja rokov. Vseeno pa pandemije koronavirusa še zdaleč ni konec, sploh zaradi novih različic virusa, ki se še vedno pojavljajo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.