Naslovnica Gospodarstvo Negativna razlika slovenskih financ je julija opazno narasla

Negativna razlika slovenskih financ je julija opazno narasla

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko, ki sodi v okvir Ministrstva za finance RS je ob koncu meseca avgusta objavil nov Pregled javnofinančnih gibanj. Sveži dokument vsebuje podatke za prvih sedem mesecev letošnjega leta, bilanca pa ostaja negativna.
Julija smo v Sloveniji pridelali skoraj 300 milijonov evrov ‘minusa’ (foto: pixlr.com)

V pravkar objavljenem dokumentu ‘Pregled javnofinančnih gibanj’ so pripravili podatke za prvih sedem mesecev tekočega leta. Iz njih je razvidno, da je Državni proračun Republike Slovenije v teh 7 mesecih zabeležil približno 6,16 milijarde evrov prihodkov. To je kar 21,8 % več kot v enakem obdobju lanskega leta. Narasli pa so tudi odhodki, a le za 15,7 %, kar znese približno 8,4 milijarde evrov.

Proračunski primanjkljaj pa je tako dosegel okoli 2,23 milijarde evrov. Za primerjavo – konec junija je primanjkljaj državnega proračuna (za prvih šest mesecev leta 2021) znašal 1,9 milijarde evrov. Za takšno stanje Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko, ki sodi v okvir Ministrstva za finance RS, enako kot že več mesecev krivi predvsem pandemijo koronavirusa in ukrepe za blažitev njenih posledic.

Sicer so kot vsak mesec tudi tokrat poleg podatkov o Državnem proračunu v dokumentu objavili tudi podatke o mesečni realizaciji ostalih 3 blagajn javnega financiranja – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. Skupna bilanca vseh štirih blagajn je v prvih 7 mesecih zabeležila približno 12,03 milijarde evrov prihodkov in 13,94 milijarde evrov odhodkov.

V mesecu juliju je torej negativna razlika narasla in sicer z 1,62 milijarde evrov (podatki za prvih 6 mesecev leta 2021) na sedanjih 1,91 milijarde evrov. Samo v mesecu juliju smo torej v Sloveniji ustvarili za skoraj 300 milijonov evrov ‘izgube’, kar je opazno nad letnim povprečjem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.