Naslovnica Svet & EU V EU bomo posadili 3 milijarde dreves

V EU bomo posadili 3 milijarde dreves

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je sprejela novo strategijo EU za gozdove, s katero določa smernice in pa tudi konkretne ukrepe za povečanje obsega ter izboljšanje stanja evropskih gozdov. V načrtih je, da bi do leta 2030 po Evropi zasadili kar tri milijarde novih dreves.
Nova gozdarska strategija EU je zelo ambiciozna (foto: publicdomainpictures.net)

Evropska komisija je sprejela novo strategijo EU za gozdove, ki poleg splošnih usmeritev za prihodnost predvideva tudi konkretne aktivnosti za povečanje obsega gozdov, za varovanje gozdnih površin, za obnovo gozdov ter za povečanje njihove odpornosti pred človeškimi posegi, naravnimi škodljivci in vremenskimi ujmami. Nova strategija bo hkrati močno prispevala k načrtovanem zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in podnebni nevtralnosti Evrope.

V dokumentih je namreč predstavljen tudi izjemno ambiciozen načrt za zasaditev novih dreves po vsej celini. Teh dreves naj bi posadili kar tri milijarde, kar je ogromno. »Strategija se zavezuje k strogemu varovanju primarnih in starejših gozdov, obnavljanju degradiranih gozdov in zagotavljanju trajnostnega gospodarjenja z njimi – na način, ki ohranja vitalne ekosistemske storitve, ki jih gozdovi zagotavljajo in od katerih je odvisna družba.

Gozdovi so bistveni zaveznik v boju proti podnebnim spremembam in izgubi biotske raznovrstnosti. Delujejo kot ponori ogljika in nam pomagajo zmanjšati vplive podnebnih sprememb, na primer s hlajenjem mest, zaščito pred močnimi poplavami in zmanjšanjem vpliva suše,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU in med drugim omenili še, da se bo gozdovom posvetila tudi Nova skupna kmetijska politika (SKP).

Pravkar sprejeta strategija predvideva tudi razvoj plačilnih shem za lastnike in upravljavce gozdov (za zagotavljanje alternativnih ekosistemskih storitev). Sicer naj bi po novem usklajeno zbiranje podatkov po EU v kombinaciji s strateškim načrtovanjem na ravni držav članic zagotavljalo popoln pregled nad dejanskim stanjem, razvojem in predvidenimi aktivnostmi glede gozdov v prihodnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.